Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Przekąska idealna:). Szybka, smaczna i efektowna. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, jajka, dobrej jakości szynka i warzywa, kilka chwil i gotowe!


składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 6 jajek 12 plasterków szynka z wędzarni (Hańderek) 1 papryka czerwona szczypiorek sól, pieprz czosnek granulowany.   wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy tak by powstał “koszyczek” z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego “koszyczka” wkładamy pokrojoną paprykę,

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Gotowe w 20 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 arkusz ciasta francuskiego
6 jajek
12 plasterków szynka z wędzarni (Hańderek)
1 papryka czerwona
szczypiorek
sól, pieprz
czosnek granulowany.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy tak by powstał "koszyczek" z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Do każdego "koszyczka" wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

Dodatkowe wskazówki