
Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 6 jajek
- 12 plasterków szynka z wędzarni (Hańderek)
- 1 papryka czerwona
- szczypiorek
- sól, pieprz
- czosnek granulowany.
wykonanie:
- Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy tak by powstał “koszyczek” z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do każdego “koszyczka” wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/jajka-z-szynka-zapiekane-w-ciescie.html