
Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową
Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki. Zmiel na grubych oczkach. To samo zrób z cebulą, paprykami i pomidorami.
Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok. Ugotuj różyczki brokuła.
Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię.
Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę. Możesz podlać rosołkiem z indyka
Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.
Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik -góra dół do temperatury około 160 stopni.
Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą. Podlewamy rosołem z indyka.
Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem. Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry mozzarelli. Opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili aż mozzarella się rozpuści a wierzch zapiekanki nabierze koloru lekko „złotego”. Podajemy na ciepło ale również dobrze smakuje na zimno.
Składniki:
– makaron farfalle
– kiełbasa czosnkowa (Hańderek)
– jasna część pora
– kilka śliwek suszonych
– olej kokosowy do smażenia
– oliwa z oliwek extra virgin
– brokuł
– cukinia baby
– kilka ząbków czosnku
– sól i pieprz do smaku
– papryka czerwona
– papryka żółta
– cebula czerwona
– pomidory malinowe
– około szklanki rosołu z indyka
– mozzarella w plastrach 250 g.
*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/09/farfalle-z-warzywami-i-kiebasa.html