Domowa fasolka po bretońsku

Domowa fasolka po bretońsku

Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.
Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.
Podajemy ciepłe w miseczce (pyszne również z chrupiącym chlebem).

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 45 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

opakowanie suchej fasoli (około 400g)
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
ok. 300g kiełbasy Dymionej (Hańderek)
2 łyżki oleju rzepakowego
Ok. 500ml passaty pomidorowej w butelce
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki suszonego majeranku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
opcjonalnie pół łyżeczki kminku
sól i czarny pieprz.

Sposób przygotowania