Domowa fasolka po bretońsku
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
–  opakowanie suchej fasoli (około 400g)
–  2 małe cebule
–  3 ząbki czosnku
–  ok. 300g kiełbasy Dymionej (Hańderek)
–  2 łyżki oleju rzepakowego
–  Ok. 500ml passaty pomidorowej w butelce
–  4 ziela angielskie
–  2 liście laurowe
–  łyżeczka suszonego oregano
–  3 łyżki suszonego majeranku
–  pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
–  opcjonalnie pół łyżeczki kminku
–  sól i czarny pieprz.
 
Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.
Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.
Podajemy ciepłe w miseczce (pyszne również z chrupiącym chlebem).

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://kulinarnapiniata.pl/fasolka-po-bretonsku/