Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Sezon grillowy w pełni, czas więc wykorzystać jego uroki i rozpocząć świętowanie! Doskonale na grilla sprawdzą się żeberka. Delikatne, wyraziste i miękkie mięso od lat uwielbiane jest przez smakoszy! Tym bardziej warto poświęcić mu więcej uwagi, że w maju w USA i Kanadzie od lat odbywają się mistrzostwa przyrządzania żeberek na grillu, estiwale żeberkowe a receptury ich przygotowywania przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zapraszamy do lektury poniższego materiału w którym podpowiadamy jak przygotować żeberka z grilla.
Żeberka w USA to tradycja, której nikt sobie nie odmawia. To tam wiosną i latem odbywają się głośne festiwale żeberkowe a na ulicach największego kraju na świecie możemy odnaleźć wiele restauracji, które specjalizują się wyłącznie w żeberkach.
Najlepsi kucharze przygotowują żeberka z ogromną starannością, kontrolując każdy etap ich przyrządzania w najmniejszych detalach. Jakich? Mierzą temperaturę co do 1 stopnia, kontrolują tzw. „stall”. Wszystko to aby przekształcić mięso w ucztę dla podniebienia.
Żeberka w stylu amerykańskim to nie tylko wyborne połączenie miodu, ketchupu i sosu sojowego ale także kunszt ich pieczenia. W USA najbardziej znaną zasadą jest zasada „low and slow”, inaczej nazywana „metodą 3-2-1”. Jego zasadą jest grillowanie mięsa w niskiej temperaturze przez długi czas. To sprawia, że kolagen znajdujący się wewnątrz mięsa i mięśnie pod wpływem temperatury powoli rozpadają się, a zawarty w żeberkach tłuszcz staje się doskonałym nośnikiem smaku.
Zastanawiasz się jak przygotować się na majówkowe świętowanie i co wybrać na grilla? Podpowiadamy tutaj!
Należy mieć na uwadze, że żeberka to dobry wybór nie tylko pod względem smaku ale również cennych właściwości odżywczych. Mało kto wie, że to pyszne mięso zawiera w sobie dużo prozdrowotnej witaminy B6, która przyczynia się do metabolizmu białek oraz pomaga w spalaniu tłuszczu, a także wpływa na pozytywne działanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Żeberka wieprzowe zawierają również duże ilości potasu, który wspomaga równowagę elektrolitową organizmu a także chroni pracę serca oraz mózgu. Warto jednak mieć na uwadze, że zdradliwe kalorie najczęściej znajdują się w marynatach, stąd tak ważne jest przygotowywanie ich z wysokiej jakości produktów a także odpowiednie grillowanie mięsa.
Szukając idealnych żeberek na grilla stajemy przed nie lada wyzwaniem. Warto więc szukając dobrej jakości mięsa postawić na sprawdzone marki, które od lat cenione są na rynku za najwyższą jakość mięsa, taką jak Hańderek. Warto wybrać żeberka minimum o długości 40 cm bez tzw. trójkątów. Żeberka nie powinny mieć również dużej ilości mięsa nad kośćmi. Najsmaczniejsze mięso bowiem znajduje się między kośćmi.
Wybrane przez nas mięso powinno być jasnoróżowe a barwa tłuszczu biała z odcieniem kremowym.
Zastanawiasz się jak przygotować żeberka do grillowania? Podpowiadamy!
Zacznij od oddzielenia końcówek żeberek czyli kości bez mięsa, usuń również mięso nad kośćmi a następnie zdejmij membranę znajdującą się po wewnętrznej części płata żeberek. Aby to zrobić podważ ją nożem z jednej strony a następnie używając papierowego ręcznika mocno pociągnij. Dzięki jej usunięciu marynata oraz dym wędzarniczy będzie mógł skutecznie przeniknąć do mięsa.
Sekretem dobrze przyrządzonych żeberek jest marynata, którą przygotowujemy odpowiednio wcześnie i którą nacieramy mięso. Warto w tym celu przygotowywanie żeberek zaplanować z wyprzedzeniem.
Jej główna rolą jest udoskonalenie smaku mięsa, podczas równomiernego rozprowadzania ciepła przez nasz grill. Stąd zanim umieścimy mięso na grillu nacieramy mięso przygotowaną recepturą przypraw i oleju bądź oliwy, by wniknęła w głąb mięsa i nadała mu aromat. W tym celu możemy mięso wcześniej delikatnie naciąć.
Miękkie żeberka z grilla marynowane w miodzie i sosie sojowym to pyszne danie, które możemy zaserwować zarówno jako główną potrawę, jak i w formie przekąski.
Do ich przygotowania potrzebne będzie około 1 kg dobrej jakości żeberek. Z kolei do marynaty takie składniki jak: sos sojowy (4 łyżki), miód (4 łyżki), ketchup (4 łyżki), musztarda ostra (2 łyżki), oliwa (3 łyżki), czosnek (2 ząbki), sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, chilli i zioła prowansalskie.
W celu przygotowania marynaty należy połączyć ze sobą wszystkie składniki (pamiętajmy by czosnek pokroić w drobne plasterki bądź niewielkich rozmiarów kostkę). Następnie należy dokładnie umyć i wyporcjować mięso na grilla.
Kolejnym etapem jest natarcie mięsa przygotowaną marynatą a także umieszczenie ich – najlepiej na całą noc – w lodówce. Wówczas marynata przesiąknie w głąb mięsa i wydobędzie jego aromat.
Następnego dnia należy wyciągnąć mięso z lodówki i upiec je. Najpopularniejszą metodą jest metoda „3-2-1”, którą prezentujemy poniżej.
Nazwa tego rodzaju wędzenia pochodzi od trzech etapów, które odbywają się w sekwencjach trzy, dwu i jednogodzinnych. Przygotowanie mięsa to bowiem nie lada wyzwanie!
Pierwszy etap – 3 godzinny – to etap wędzenia. Wówczas pod ruszt naszego grilla należy ustawić brytfankę z pokrojoną cebulą oraz olejem bądź sokiem jabłkowym i piwem – w zależności od rodzaju marynaty na jaką się zdecydujemy. Mięso umieszczone na ruszcie będzie nabierało aromatu, a jednocześnie będzie z niego wydobywał się aromatyczny tłuszcz, który później wykorzystamy.
Drugi etap to etap zapiekania, który powinien trwać do 2 godzin. Wówczas do brytfany z olejem i cebulą przekładamy mięso, które wcześniej było wędzone. Żeberka należy wędzić w temperaturze około 120°C. A jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka można nieco ją zmniejszyć. Na tym etapie warto przez 2 godziny nie otwierać brytfany.
Trzeci etap to etap umieszczenia żeberek w naszym sosie. Tak wypieczone żeberka należy umieścić we wcześniej przygotowanej marynacie – np. BBQ – i wykorzystując niższą temperaturę podpiec żeberka. Ten etap powinien trwać od 5 minut do – najlepiej – godziny.
Żeberka są tak aromatyczne, że mogą być serwowane samodzielnie. Doskonale też odnajdą się w towarzystwie pieczywa czy lekkiej sałatki na bazie miksu sałat, pomidora, cebuli, ogórka i oliwek. Wielu smakoszy decyduje się również na skompletowanie dania z żeberkami z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami, które można wędzić razem z mięsem.