Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Marynata do mięsa nadaje smaku i aromatu, dzięki czemu przygotowana już potrawa jest wyjątkowa i niesie ze sobą pełnię smaku. Jeśli zastanawiasz się nad przygotowaniem pysznej marynaty do mięsa na grilla, sprawdź nasze przepisy i podpowiedzi. Przedstawiamy 5 ciekawych pomysłów na marynaty do mięs z grilla, a także podpowiadamy, jakie sosy warto przygotować.
Marynata do karkówki z grilla
Pierwszy smaczny przepis to marynata do karkówki z grilla. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- 600 g karkówki
- 40 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki musztardy
- 3 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- dodatkowo przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka
Przygotowanie tej marynaty jest bardzo proste, możesz to zrobić w kilku krokach:
- Pokrój karkówkę w plastry i utrzyj czosnek.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i odstaw na 2-3 godziny.
- Mięso grilluj po 5 minut z każdej strony.
Marynata do kurczaka z grilla
Dla fanów mięsa drobiowego świetnie sprawdzi się marynata do kurczaka z grilla, z dodatkiem jogurtu i czosnku. Lista składników:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kolendra i inne do smaku
Przygotowanie jest dokładnie takie samo jak w przypadku poprzedniego przepisu, więc wystarczy pokroić kurczaka w plastry i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Marynata do boczku z grilla
Trzecia prosta marynata idealnie sprawdzi się do boczku z grilla. Do przygotowania potrzebujesz:
- 600 g boczku
- 30 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu słodkiego chilli
- 1 łyżka ketchupu
- przyprawy: wędzona papryka, chilli, sól
Pokrój boczek w plastry, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Wystarczy odstawić marynatę na około 3 godziny. Mięso grilluj po 15 minut z każdej strony.
Marynata kebabowa – do różnych rodzajów mięs
Marynata kebabowa ma naprawdę ciekawy smak, który sprawdzi się do różnych rodzajów mięs. Zamiast zwykłego jogurtu polecamy dodać ten typu greckiego. Do przygotowania potrzebujesz:
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- przyprawy: chilli, pieprz, sól
Wymieszaj jogurt grecki z ketchupem oraz przyprawami. Następnie pokrój mięso w plastry i zanurzaj je w marynacie. Zakryj całość folią spożywczą i odstaw na 12 godzin do lodówki.
Marynata musztardowa – pasuje do kurczaka, indyka
Marynata musztardowa jest prosta do przygotowania i szczególnie pasuje do kurczaka i indyka, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją do innego mięsa. Do przygotowania potrzebujesz:
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżkę musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
W misce połącz musztardę sarepską z olejem, a następnie wymieszaj i dodaj musztardę francuską, sos sojowy, czosnek i przyprawy. Wszystko wymieszaj i w gotowej marynacie zanurzaj pocięte w plastry mięso. Odstaw całość na około 12 godzin do lodówki.
Jaki sos do mięsa z grilla dodatkowo przygotować?
Sos to doskonały dodatek do mięs z grilla, a także kiełbasek, ziemniaczków i chleba oraz warzyw. Idealnym dodatkiem jest gotowy ketchup lub majonez, jednak możesz także zdecydować się na samodzielne przygotowanie smacznego sosu, na przykład miodowo-musztardowego. Do tego sosu potrzebujesz pół szklanki majonezu, 2 łyżki musztardy, łyżkę wody oraz 1 łyżkę miodu i trochę soku z cytryny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i sos gotowy. Ciekawą propozycją jest także sos indyjski na bazie jogurtu. Do przygotowania potrzebujesz pół szklanki jogurtu, 1/4 szklanki majonezu, 1 łyżeczkę curry oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj.
Wysoka jakość mięsa – sprawdź produkty marki Handerek
Jeśli zależy ci na pysznym smaku mięs z grilla, zadbaj o wysoką jakość produktów. Zwróć uwagę na produkty marki Handerek, a więc na karkówkę, indyka, boczek, karczek oraz kiełbasy. Wszystkie te mięsa możesz przygotować z pysznymi marynatami i sosami. W ten sposób zachwycisz gości i domowników, a także zadbasz o połączenie wysokiej jakości mięs i doskonałego smaku. Firma Handerek to Zakład Przetwórstwa Mięsnego z długą tradycją, sięgającą 30 lat. Obecnie firma zatrudnia około 250 osób i sprzedaje swoje produkty nie tylko w sklepach firmowych, ale także hurtowniach i sklepach detalicznych. Handerek to polskie, tradycyjne wędliny wysokiej jakości.