Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Kukurydza, fasola, papryka – to warzywa, z którymi najbardziej kojarzą się nam smaki Meksyku. W jakich potrawach można je znaleźć? Jak przygotować je w domowych warunkach? I jakie są najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej? Poniżej kilka propozycji.
Niekwestionowaną królową przypraw z Meksyku jest chilli. Znajdziecie ją w wielu daniach kuchni meksykańskiej – w zupach, przekąskach, sałatkach. Poza chilli często używane są również takie przyprawy jak: kolendra, czosnek, oregano, pieprz, kolendra, kminek, oregano i goździki.Street food prosto z Meksyku: klasyczne qurrito, burrito i chilli con carne w Twojej kuchni
Street food kojarzy się nam z szybkim jedzeniem, które mieści się nam w dłoni i możemy konsumować je, nawet stojąc na ulicy. Również kuchnia meksykańska ma swoje przepisy, które spopularyzowane zostały właśnie przez street food. Jakie to?
Quritto to nic innego jak słynna meksykańska quesadilla z kurczakiem. Jak przyrządzić domowe quritto i zaskoczyć domowników oraz gości? Poniżej prosty i smaczny przepis.
Quritto składa się z dwóch elementów: tortilli oraz farszu. Tortillę, czyli okrągłe kukurydziane placki, możesz kupić w dowolnym sklepie. Dla fanów samodzielnego przygotowywania potraw, mamy przepis na domową tortillę.
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę, sól i roztopione masło wymieszaj w misce. Wlej do składników wrzątek i dynamicznie mieszaj. Po wymieszaniu wszystkiego razem ugniataj ciasto ręcznie, aż będzie elastyczne i zbite. Odłóż je na bok, aby wystygło. Tak przygotowane ciasto podziel na 12 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Nagrzej patelnię, a następnie smaż po 20 sekund każdą stronę. Usmażony placek odkładaj na wilgotną ściereczkę, aby nie wyschło.
Podanie:
Tortillę możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów – na słodko, słono, wytrawnie, a nawet pikatnie.
Z kolei aby przygotować farsz do qurrito, potrzebujesz:
Składniki:
Przygotowanie:
Wymytego kurczaka pokrój na kawałki. Wymieszaj z nim wszystkie przyprawy. Tak zamarynowane mięso odłóż na 2 godziny do lodówki. W tym czasie pokrój paprykę w paski, zetrzyj połowę żółtego sera na tarce i rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, obtocz pokrojone paski w mące pszennej, a następnie usmaż na patelni. Rozłóż przygotowane placki tortilli. Posmaruj placki sosem z barbecue, na nich ułóż paprykę, kukurydzę, usmażonego kurczaka i posyp grubo żółtym serem. Na górę połóż kolejny placek tortilli i mocno dociśnij. Tak przygotowane danie podsmaż jeszcze chwilę na patelni, aby składniki przywarły do siebie.
Podanie:
Quritto możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pozostałą częścią startego sera posyp pokrojone trójkąty.
Jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej to lekkie danie mięsne o nazwie burrito.
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrój cebulę i podsmażaj na oliwie z oliwek wraz z czosnkiem. Na tak przygotowaną patelnię dodaj paprykę. Po 3 minutach dodaj mięso i smaż tak długo, aż zmieni kolor. Następnie dodaj krojone pomidory i wymieszaj. Na sam koniec dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę i przyprawy wg uznania (bazylię, oregano, pieprz, sól i ostrą paprykę). Rozłóż placki tortilli, na nie nakładaj porcję farszu, a całość posyp żółtym serem. Tortillę wraz z farszem zwiń w koperty i wstaw na 10 min do piekarnika, aby całość się zapiekła.
Podanie:
Burrito możesz podawać na ciepło z dipem lub sałatką albo w formie na zimno. W obu przypadkach posyp całość żółtym serem.
Chilli con carne, czyli danie jednogarnkowe, zachwyca swoją sytością, prostotą przygotowania i aromatycznymi zapachami. Jaki jest przepis oryginalny na chilli con carne?
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć cebulę, czosnek, oregano, chilli i pozostałe przyprawy. Dodaj mięso mielone. Smaż tak długo, aż mięso zmieni kolor. Wrzuć pomidory z puszek, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Taką mieszankę duś około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj paprykę oraz fasolę czerwoną i duś całość jeszcze 10 min.
Podanie:
Chilli con carne możesz podawać z plackami tortilli, guacamole, kwaśną śmietaną lub startym żółtym serem.
Jak już wiadomo, najważniejsza przyprawa kuchni meksykańskiej to chilli. Choć większość potraw jest doprawiana właśnie nią, to słynne dipy rodem z Meksyku koncentrują się na zupełnie innych, głównie ziołowych. Sosy świetnie pasują do nachosów, tacos, tortilli, a nawet do chrupiących, swojskich, chipsów i frytek. Jakie dipy należą do najsłynniejszych?