Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Gotowane warzywa i te jedzone na surowo w postaci surówek, świeżo wyciskane soki lub koktajle warzywno-owocowe – sposobów na zwiększenie ilości warzyw w diecie jest mnóstwo. Jednym z nich są zupy kremy – zawierają one nie tylko całą skarbnicę witamin i minerałów, ale są też pożywne, sycące i świetnie rozgrzewają w chłodne dni. Poznaj kilka naszych przepisów na zdrowe jesienne zupy kremy.
Dlaczego warto gotować zupy kremy? To pożywne dania pełne substancji odżywczych. Gotuje się je szybko i łatwo, więc są bardzo dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji warzyw. Dieta bogata w witaminy i minerały jest szczególnie ważna w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy mocniej narażeni na infekcje.
Zupy kremy mają też tę cechę, że wspaniale rozgrzewają w chłodne dni. Po jesiennym spacerze nie ma nic lepszego niż zjedzenie pożywnej i aromatycznej zupy, która rozgrzeje całe ciało i doda energii.
Rozgrzewające zupy kremy są niskokaloryczne, choć można też w łatwy sposób zwiększyć ich liczbę kalorii, podając je z lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami, np. dyni czy słonecznika, posypując startym serem lub dodając warzywa strączkowe czy mięso z wywaru (co wzbogaci posiłek również o białko i żelazo).
Zupy kremy możesz gotować na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. Jeśli wybierzesz ten drugi, zwróć uwagę, by mięso było najwyższej jakości, zwłaszcza jeśli podajesz je dzieciom. Wysokiej jakości mięso oraz wiele rodzajów tradycyjnych przetworów mięsnych takich jak boczek, kiełbasa czy polędwica kupisz u Hańderka.
Warto przygotowywać zupy kremy z sezonowych jesiennych warzyw takich jak dynia, cukinia, brokuł, marchewka, pietruszka i kalafior. Możesz też przyrządzić takie dania jak zupa krem z pomidorów, zupa krem z pora czy zupa krem cebulowa – wszystko zależy od twojej inwencji!
Dynia nosi miano królowej jesiennych warzyw. Jej wysoka zawartość witamin takich jak A i C oraz minerałów, np. cynku, sprawia, że dynia świetnie wzmacnia odporność oraz dba o piękną skórę. Zupa krem z dyni jest delikatna w smaku i z pewnością polubi go cała rodzina, w tym dzieci.
Co potrzebujesz do przygotowania rozgrzewającej zupy z dyni? Oczywiście dynię – pół kg już obranej, a ponadto: cebulę, parę ząbków czosnku, 30 dag ziemniaków, pomidora, ok. 1 ½ szklanki bulionu, jedną szklankę mleka, dwie łyżki masła, łyżeczkę kurkumy oraz łyżeczkę startego świeżego imbiru.
W dużym garnku zeszklij na maśle przetarty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę, dodaj pozostałe pokrojone w kostkę warzywa, kurkumę oraz imbir i podsmażaj przez kilka minut. Wlej bulion i gotuj całość przez 10 minut, a następnie dołóż pokrojonego pomidora. Upewnij się, że warzywa są miękkie, a następnie dolej mleko i zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni.
Sprawdź też nasz inny przepis z dynią w roli głównej: https://handerek.com.pl/przepis/leczo-z-dynia-pizmowa/.
Zupa krem z cukinii jest lekkostrawna i ma bardzo delikatny smak. Podana z grzankami i masełkiem czosnkowym jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze. Dlaczego warto jeść cukinię? Zawiera między innymi takie witaminy i minerały jak: żelazo, magnez, potas, witaminę C, K, B1 oraz PP.
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników: 600 g cukinii, dużą cebulę, parę ząbków czosnku, oliwę i masło do smażenia, 800 ml bulionu oraz kilka łyżek śmietanki 30%. W garnku podsmaż cebulę, czosnek oraz pokrojoną cukinię. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj sól i pieprz. Całość gotuj do miękkości warzyw. Na koniec dodaj śmietankę i zblenduj całość. Podawaj z grzankami z bagietki i masełkiem czosnkowym.
Kolejny przepis na prostą zupę rozgrzewającą w zielonym kolorze. Krem z brokułów w lekko pikantnej wersji możesz przygotować na szybką i lekką kolację. Co dostarczysz sobie, jedząc zupę krem z brokułów? Duże ilości wit. A, C oraz potasu i kwasu foliowego.
Wypróbuj rozgrzewający przepis na zupę z brokułami w roli głównej z dodatkiem wyrazistej w smaku gorgonzoli. Ta potrawa sprawdzi się jako pierwsze danie na kolacji dla przyjaciół. Jej lekko pikantny smak na pewno zaskoczy twoich gości.
Przygotuj brokuły, pół litra bulionu, 100 g sera gongonzola oraz pęczek bazylii. Odrobinę podgotuj brokuły, a następnie dodaj je do bulionu – gotuj aż brokuły zmiękną, ale niech pozostaną al dente. Do zupy dodaj listki bazylii i ser gorgonzolę. Przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną papryki cayenne – zblenduj całość. Szybki i pyszny przepis na lekko pikantną, rozgrzewającą zupę na jesień gotowy!
Próbowałeś kiedyś połączenia pietruszki i gruszki? Jeśli nie, to koniecznie wypróbuj przepis na aksamitną zupę krem z białych warzyw. Ten smak z pewnością cię pozytywnie zaskoczy. Słodki smak gruszki idealnie komponuje się z białymi warzywami: pietruszką, selerem, ziemniakami i porem oraz delikatnym smakiem mleczka kokosowego.
Składniki:
Kawałek selera korzeniowego
1 korzeń pietruszki
1 duza gruszka
1 średni ziemniak
Biała część pora
1 cebula
5 łyżek mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Natka pietruszki do posypania
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W garnku podsmaż na oleju pokrojoną cebulę, ziemniaka, pora, selera oraz pietruszkę. Wlej wodę do ok. ¾ zawartości garnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną gruszkę, a następnie wlej mleko kokosowe. Przypraw zupę solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową i zblenduj ją na gładki krem. Posyp natką pietruszki i podprażonymi pestkami słonecznika.
Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, ta wyrazista zupa krem z kalafiora skradnie twoje serce! Sprawdzi się w roli lekkiej rozgrzewającej kolacji dla dwojga z tajskim akcentem. Jej wykonanie jest proste i błyskawiczne.
Przygotuj: 50 g kalafiora, po 400 ml mleka kokosowego i bulionu, cebulę, parę ząbków czosnku i przyprawy: po jednej łyżeczce kolendry i czosnku niedźwiedziego, pół łyżeczki chili, sok z ćwiartki limonki, sos sojowy i sól do smaku oraz oliwę do smażenia. Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek oraz kalafior, tak aby lekko się zarumienił – wydobędziesz wtedy z niego lekko orzechowy smak. Wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj przyprawy. Zblenduj wszystko – zupa krem o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku gotowa!
Zupy kremy to doskonała okazja, by przemycić dzieciom dużą porcję zdrowych warzyw. Możesz przyrządzić swoim pociechom zupy kremy z takich samych warzyw jak dla dorosłych. Pamiętaj jednak, że dzieci zwykle nie lubią pikantnych smaków, więc uważaj na ostre przyprawy. W wersji dziecięcej zupy kremy powinny mieć delikatny smak i oczywiście idealnie gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Aby wzbogacić wartość odżywczą zup kremów, możesz polać je bezpośrednio przed podaniem zdrowym olejem extra virgin, np. z pestek dyni.
Co zasmakuje dzieciom? Wypróbuj zupę krem z marchewki, czyli warzywa uwielbianego przez większość maluchów. Nietypowe połączenie marchewki i pomarańczy z pewnością zauroczy twoje dziecko.
Potrzebujesz: 4 marchewki, pomarańczę, cebulę, kawałek imbiru, łyżeczkę cynamonu i olej do smażenia. W garnku podsmaż pokrojoną cebulę, marchewkę i imbir, a następnie zalej 3 szklankami wody lub bulionu. Wyciśnij sok z pomarańczy i dolej do zupy. Gotuj przez około pół godziny aż warzywa zmiękną. Przypraw cynamonem i zblenduj na gładki krem. Zupę możesz posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Jesienne warzywa, choć pełne wartości odżywczych, po ugotowaniu mogą przybierać bardzo delikatny smak. Aby dodać im wyrazu, doprawiaj swoje zupy kremy rozgrzewającymi przyprawami do zup. Co sprawdzi się w tej roli? Między innymi cynamon, kardamon, imbir, goździki, kurkuma, czarny pieprz, papryka cayenne, gałka muszkatołowa.
Eksperymentuj ze smakami – za każdym razem możesz dodawać inne przyprawy, wydobywając z warzyw to, co najlepsze. Warto pamiętać, że rozgrzewające przyprawy na jesień nie tylko dodadzą smaku twoim zupom, ale mają też właściwości zdrowotne – zawierają antyoksydanty, wzmacniają organizm i chronią przed infekcjami.