Dla 2 osób:
· ok 250g mielonej wołowiny
· mąka
· 1 jajko
· ocet winny (czerwony)
· 1 cebula
· 3 ząbki czosnku
· 2 kromki czerstwego chleba
· 1 puszka pomidorów
· olej rzepakowy
· łyżka masła
· 2 łyżki świeżej, poszatkowanej pietruszki
· ok 100ml czerwonego wina
· ok 50ml wody
· sól, pieprz, cukier, oregano, kmin rzymski, mięta, cynamon.
PRZYGOTOWANIE
Pieczywo namaczamy w winie oraz wodzie, zostawiamy aż płyn wsiąknie.
Po tym czasie chleb odciskamy, przekładamy do dużej misy.
Płyn, który pozostał zostawiamy na później.
Cebulę szatkujemy na jak najmniejsze kawałki, dorzucamy do misy , dodajemy mięso, pietruszkę. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy je, rozbijamy jajko i dodajemy sól, pieprz, ok ½ łyżeczki kminu, ok 1 łyżka oregano, łyżeczka mięty.
Mieszamy całość i zostawiamy na jakiś czas, aby się przegryzło.
Kiedy mięso nabierze aromatu przypraw, przygotowujemy talerzyk z mąką. Na patelni rozgrzewamy olej.
Z mięsa formujemy podłużne pulpety, które obtaczamy w mące. Pulpety smażymy partiami na patelni, obracając je co jakiś czas w ten sposób, aby z każdej strony były złoto-brązowe.
Usmażone pulpety odkładamy na talerz. Jeśli na patelni znajdują się przypalone resztki, zmieniamy patelnię albo je usuwamy.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Pomidory za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, wlewamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie dodajmy ok. pół łyżeczki octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz do smaku, możemy dodać również trochę oregano. W tym momencie dodajemy również do sosu łyżkę masła. Sprawdzamy, czy smak nam odpowiada (pod względem ostrości), jeśli tak, to do sosu wkładamy usmażone wcześniej pulpety. Całość powinna się podusić na małym ogniu ok. 10minut. Podajemy z białym ryżem