Kategorie przepisów: Obiad

Paprykarz cielęcy po węgiersku

Jeśli kochacie paprykę i szukacie naprawdę pełnego jej smaku dania to warto sięgnąć po paprykarz. Wywodzący się z kuchni węgierskiej, łączy w sobie smak papryki z najlepszym mięsem. Jest bardzo zdrową, pożywną i sycącą przekąską. Idealny też do kanapek lub jako gotowe danie. Jego sekret tkwi w bardzo dobrym mięsie i połączeniu słodkiej i ostrej mielonej papryki. Sięgnijcie więc po cielęcinę z kością od Hańderka i do działa.

4
Łatwe
Papryka naprawdę HOT!
Schab ze śliwkami – wykwintny

Schab ze śliwkami – wykwintny

 

Składniki:

·         1 kg młodego schabu bez kości

·         10 dag suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek lub 50 dag śliwek świeżych (waga po odrzuceniu pestek)

·         tłuszcz do zrumienienia mięsa

·         sól

 

·         pieprz

·         mąka do zagęszczenia sosu

·         sok z całej, dużej cytryny

·         1/2 soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

·         goździki

·         duża szczypta tymianku

 

Przygotowanie

Mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażyło, dodajemy 1/2 szklanki wody, szczelnie przykrywamy i wkładamy na 30 min do nagrzanego do temp. 180ľC piekarnika. Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym sosem.  Namoczone wcześniej śliwki suszone lub śliwki świeże dodajemy do prawie miękkiego mięsa i pieczemy, nadal pod przykryciem, jeszcze przez 10 min. Miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy solą, sokiem z cytryny i zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody. Całość zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min. Przed podaniem mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek i delikatnie polewamy sosem. Pozostały sos wlewamy do sosjerki

 

Befsztyki z kminkiem

Befsztyki z kminkiem

Befsztyki z kminkiem

Składniki:

- 4 plastry (po 20 dag każdy) wykrojone z najszerszej części polędwicy wołowej

- 3 kopiaste łyżki kminku

- 2 kopiaste łyżki masła

- 2 średniej wielkości cebule

- 10 dużych pieczarek

- 1/2 szklanki bulionu

- 3 łyżki gęstej śmietany

- 2 kopiaste łyżki startego, żółtego sera

- szczypta pieprzu

- oliwa

Kminek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do schłodzenia. Plastry polędwicy delikatnie, najlepiej trzonkiem noża, rozbijamy, nadając im owalny kształt. Dobrze odsączony kminek i schłodzone masło siekamy na desce. Gdy składniki się połączą, smarujemy płaty mięsa z obu stron, lekko oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. NIE UŻYWAMY SOLI! Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącą kładziemy befsztyki i smażymy, rumieniąc przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli ktoś jest smakoszem bardziej wysmażonej wołowiny - powinien smażyć o ok. 1-2 minuty dłużej. Gotowe befsztyki przekładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy cebulę i pieczarki. Gdy wytworzony z warzyw sok odparuje, podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty, zagotowujemy i trzymamy na dużym ogniu. Po 2 min ser się rozpuści i sos będzie gotowy. Natychmiast zalewamy nim ciepłe befsztyki i podajemy. Najlepiej smakują z ziemniakami puree i sezonową surówką.

 

 

 

 

 

 

 

Kurczak z imbirem i kurkumą

Kurczak z imbirem i kurkumą

Składniki

  1. 15 dag piersi z kurczaka
  2. 1 dag świeżego startego korzenia imbiru
  3. ½ małej czerwonej cebuli
  4. ½ małej papryki chili
  5. 2 łyżki oleju rzepakowego
  6. Łyżeczka oliwy
  7. Łyżeczka kurkumy
  8. ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  9. Sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posypać kurkumą i sproszkowanym imbirem, posolić i dodać oliwę. Całość wymieszać i marynować w lodówce kilka godzin. Następnie pokroić paprykę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzucić pierś kurczaka, smażyć 3-4 minuty, dodać starty imbir, paprykę i cebulę. Całość smaży razem jeszcze około 10 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Grillowane filety z oscypkami i gruszkami

Grillowane filety z oscypkami i gruszkami

Składniki:

·         8 filecików z piersi kurczaka

·         12 plasterków oscypka

·         4 gruszki

·         4 plastry chudego bekonu

·         2 gałązki rozmarynu

·         1 opakowanie kolorowych sałaty

·         1 łyżeczka soku z limonki

Składniki na marynatę:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie marynaty grillowej

 

Składniki na sos do sałaty:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Łyżka miodu

Łyżeczka chili

Szczypta pieprzu cayenne

Sok z limonki (do smaku)

Sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z limonki. Ułożyć je wraz z mięsem i oscypkiem w naczyniu, zalać marynatą i dostawić w chłodne miejsce na około 2h. Następnie wyjąć z marynaty i razem z bekonem grillować 10-15 minut z obu tron. W ty czasie wymieszać dokładnie składniki na sos do sałaty. Zgrillowane: kurczaka, gruszki, oscypek i bekon ułożyć na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić sosem.

 

 

KISZENIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

KISZENIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

-  1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI GŁÓWKA KAPUSTY,
-  500 G KISZONEJ KAPUSTY,
-  1/2 SZKLANKI KASZY GRYCZANEJ,
-  1/2 SZKLANKI KASZY JĘCZMIENNEJ,
-  200 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO,
-  150 G MIĘSA DROBIOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
-  150 G MIĘSA WIEPRZOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
-  100 G STOPIONEJ SLONINY,
-  2 CEBULE,
-  2 CZERWONE PAPRYKI,
-  400 ML PUREE POMIDOROWEGO,
-  200 G BOCZKU,
-  2 LIŚCIE LAUROWE,
-  4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO, SÓL, PIEPRZ

SOS:
-  100 G SUSZONYCH GRZYBÓW,
-  1 CEBULA,
-  4 ŁYŻKI MASŁA,
-  MĄKA DO ZAGĘSZCZENIA SOSU, SÓL, PIEPRZ.


Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, których staramy się nie uszkodzić. Liście parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do dużego garnka i przekładamy kiszoną kapustą. Odstawiamy na 3 dni. Gotujemy oba rodzaje kaszy, mieszamy z mięsem i przesmażoną na części słoniny jedną drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy farsz w świeże liście kapusty, które "marynowały się" w kapuście kiszonej (tę ostatnią zachowujemy). Drugą cebulę przesmażamy na reszcie słoniny z drobno pokrojoną papryką i puree pomidorowym. Gołąbki wkładamy warstwami do naczynia do zapiekania, każdą z nich przekładając sosem z pomidorów i papryki, pokrojonym w plastry boczkiem i kapustą kiszoną. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, od razu obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 2-3 godziny. Robimy sos. Suszone grzyby moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy przez 20 min. Grzyby odcedzamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy. Cebulę posiekaną w kosteczkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, dolewamy wywar z gotowania grzybów, zagęszczamy mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone gołąbki podajemy z sosem.

Smacznego!

 

*Przepis pochodzi z www.beskid-niski.pl

 

SOUTZOUKAKIA – czyli greckie mielone w sosie pomidorowym.

SOUTZOUKAKIA – czyli greckie mielone w sosie pomidorowym.

Dla 2 osób:

 

·         ok 250g mielonej wołowiny

·         mąka

·         1 jajko

·         ocet winny (czerwony)

·         1 cebula

·         3 ząbki czosnku

·         2 kromki czerstwego chleba

·         1 puszka pomidorów

·         olej rzepakowy

·         łyżka masła

·         2 łyżki świeżej, poszatkowanej pietruszki

·         ok 100ml czerwonego wina

·         ok 50ml wody

·         sól, pieprz, cukier, oregano, kmin rzymski, mięta, cynamon.

 

PRZYGOTOWANIE

 

Pieczywo namaczamy w winie oraz wodzie, zostawiamy aż płyn wsiąknie.

Po tym czasie chleb odciskamy, przekładamy do dużej misy.

Płyn, który pozostał zostawiamy na później.

Cebulę szatkujemy na jak najmniejsze kawałki, dorzucamy do misy , dodajemy mięso, pietruszkę. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy je, rozbijamy jajko i dodajemy sól, pieprz, ok ½ łyżeczki kminu, ok 1 łyżka oregano, łyżeczka mięty.

Mieszamy całość i zostawiamy na jakiś czas, aby się przegryzło.

 

Kiedy mięso nabierze aromatu przypraw, przygotowujemy talerzyk z mąką. Na patelni rozgrzewamy olej.

Z mięsa formujemy podłużne pulpety, które obtaczamy w mące. Pulpety smażymy partiami na patelni, obracając je co jakiś czas w ten sposób, aby z każdej strony były złoto-brązowe.

Usmażone pulpety odkładamy na talerz. Jeśli na patelni znajdują się przypalone resztki, zmieniamy patelnię albo je usuwamy.

 

PRZYGOTOWANIE SOSU

 

Pomidory za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, wlewamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Następnie dodajmy ok. pół łyżeczki octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz do smaku, możemy dodać również trochę oregano. W tym momencie dodajemy również do sosu łyżkę masła. Sprawdzamy, czy smak nam odpowiada (pod względem ostrości), jeśli tak, to do sosu wkładamy usmażone wcześniej pulpety. Całość powinna się podusić na małym ogniu ok. 10minut. Podajemy z białym ryżem

 

MUSAKA (Moussaka) – Smaki greckich wysp!

MUSAKA (Moussaka) – Smaki greckich wysp!

SKŁADNIKI:

  • Bakłażan (2 sztuki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos mięsno-pomidorowy:

  • olej roślinny (1 łyżka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g chudego mielonego mięsa (wołowiny, jagnięciny lub mieszanego)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów (obranych)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska i pieprz

 

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
  • 300 ml mleka
  • sól morska
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

 

PRZYGOTOWANIE:

• Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.

 

• Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.

 

• Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.

 

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.

 

 

Kali orexi ! (Smacznego – po grecku J)

Paella z krewetkami i chorizo

Paella z krewetkami i chorizo

Składniki:

o    Filety z piersi kurczaka – 500 g

o    Kiełbasa Chorizo – 200 g

o    Krewetki królewskie – 200 g

o    Ryż długoziarnisty

o    Cebula – 1-2 szt.

o    Czosnek – 3-4 ząbki

o    Czerwona papryka – 1 łyżka

o    Pomidory – 1 puszka

o    Bulion z kury – 600 ml

o    Mrożony groszek – 100 g

o    Oliwa z oliwek – 4 łyżki

o    Pietruszka – 1 łyżka (pokrojonej)

o    Tymianek – 1 łyżka

o    Sól, pieprz - do smaku

 

Wykonanie:

Przypiecz na oleju (patelnia lub wok) pierś z kurczaka ale tak aby nie przywarła do podłoża. Z obu stron.

Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż aż będą miękkie ale nie przypalone.

Pokrój kiełbasę chorizo na małe kawałki i gotuj aż kiełbasa będzie pływać we własnych sokach.

Zmniejsz ogień na piecu, dodaj pieprz, pomidory, groszek i gotuj aż warzywa będą miękkie.

Polej bulionem, dodaj ryż, krewetki i gotuj mieszając od czasu do czasu aż wszystko będzie wystarczająco miękkie.

Dodaj pietruszkę, tymianek i inne przyprawy do smaku.

Gotuj wszystko aż bulion wsiąknie w ryż.

 

Smacznego !

 

Fabada

Fabada

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g fasoli "Jasiek"
  • 100 g chorizo
  • 100 g kaszanki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g golonki wieprzowej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (pimentón), najlepiej słodkiej
  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • Sól

 

Przygotowanie:

-  Fasolę moczymy całą noc w wodzie. W innym naczyniu w 1/2 litra wody zostawiamy golonkę, również na całą noc.

 

-  Boczek, chorizo, cebulkę oraz ząbek czosnku wrzucamy do garnka z wodą, w której moczy się golonka i zagotowujemy. Zdejmujemy z powierzchni wywaru nadmiaru tłuszczu i to co oderwało się z fasoli.

 

-  Namoczoną fasolę dorzucamy do gotujących się na małym ogniu mięs. Dodajemy łyżeczkę mielonej papryki oraz szafran. Solimy z rozwagą pamiętając o tym, że sól zawierają z pewnością boczek, chorizo i kaszanka. Dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 godziny mieszając całość co jakiś czas drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewamy wodę tak by konsystencja zalewy była kremowa (powinna ona przez cały czas przykrywać wszystkie składniki).

 

-  Gdy fasola jest już odpowiednio miękka dodajemy kaszankę i gotujemy jeszcze 5 minut (kaszankę dokładamy na samym końcu aby się nie rozpadła).

 

-  Fasolę nakładamy ostrożnie na głębokie talerze lub najlepiej do glinianych miseczek. Całość polewamy gęstym wywarem i kładziemy na nim po małym kawałku chorizo, kaszanki, boczku i golonki (z wyjętymi kostkami).

 

 

Przepis pochodzi z Hiszpania-portal.pl

Polędwica wołowa po królewsku

Polędwica wołowa po królewsku

Składniki:

  • 90 dag polędwicy wołowej (wykrojonej ze środkowej części)
  • kopiasta łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Sos:

  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • cebula
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • duży kieliszek białego, wytrawnego wina
  • mały kieliszek madery lub czerwonego wina
  • sól
  • pieprz


liczba porcji / 6
czas przygotowania / 60 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / drogie

Polędwicę wycieramy skropioną octem ściereczką, usuwamy błony, smarujemy ze wszystkich stron masłem, układamy (ciasno!) w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika, pieczemy (przewracamy mięso tylko raz, uważając, by go nie nakłuć, bo wypłynie sok). Po 30 min wyjmujemy z piekarnika, oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, przykrywamy, trzymamy w cieple (w temp. ok. 50ľC).
Przygotowujemy sos: umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy. Wywar pozostawiamy. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy mąkę, zasmażamy przez 2 min, rozprowadzamy wywarem z pieczarek. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy wino, pieczarki, doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na niewielkim ogniu, mieszając. Zestawiamy z ognia, wlewamy maderę lub czerwone wino i jeszcze raz mieszamy. Polędwicę kroimy w zgrabne plastry, układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy zieleniną. Oddzielnie podajemy gorący sos i kładzione kluseczki z francuskiego ciasta.


 

Pieczona golonka ala po bawarsku

Pieczona golonka ala po bawarsku

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 golonka (z oferty ZPM Handerek)
  • 1 butelka piwa – polecamy ciemne
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżki mielonego kminku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Skórkę golonka delikatnie nacinamy w szachownicę (należy uważać, aby po zbyt głębokim nacięciu nie odpadła, bo jest już bardzo delikatna)

Przygotowujemy marynatę:

w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba solimy do smaku).

Golonka maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na ok 1 godzinę w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.

Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 Co na ok 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą spod golonek. Sprawdzamy aby skórka nie za bardzo się przypiekła.

Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem oraz kuflem piwa.

 

Jak nie spalić mięsa na grillu.

Jak nie spalić mięsa na grillu.

Kilka zasad zdro­we­go gril­lo­wa­nia.

  • Nie śpiesz się z pieczeniem - fachowcy sugerują, aby mięsa na grillu piec w niższej temperaturze, nawet, jeśli oznaczałoby to wydłużenie czasu przygotowania potrawy. Cel jest prosty - zmniejszenie powierzchni spalonej mięsa.

Wskazówka: przenieś ruszt na wyższy poziom.

  • Spalone i za bardzo spieczone części bezwzględnie usuń.
  • Nie trzymaj gotowych potraw na grillu, co przygotujesz – na bieżąco podawaj do zjedzenia.
  • Używaj specjalnych karbowanych aluminiowych tacek, które ograniczą ściekanie tłuszczu na płomień lub żar.
  • Jeżeli nie chcesz stracić aromatycznego soku z potrawy  do obracania używaj specjalnych szczypiec a nie np. widelca mogącego dziurawić potrawę
  • Używajmy marynat z ziół, octu, wina. Z badań wynika, że marynowanie mięsa czerwonego na 1-2h przed obróbką termiczną znacznie ogranicza postanie szkodliwych substancji a dodanie przed grillowaniem do mięsa rozmarynu, może zmniejszyć poziom HCA nawet o 100%. Podobne efekty uzyskamy używając: mięty, bazylii, oregano, szałwii.
  • Używając słodkich sosów, smaruj potrawę kilka minut przed podaniem. Cukier w nich zawarty szybko się karmelizuje i łatwo o spaleniznę.
  • Bezwzględnie dokładnie myj grill przed i po użyciu
  • Jak najmniej używaj chemicznych podpałek do grilla, gdyż mogą one przechodzić do potraw.
  • Nie  wkładaj do paleniska gazet, poremontowych resztek drewna, kartonów z nadrukami – to wszystko wydzielać może szkodliwe substancje a poza tym zmieni smak potraw.

 

 

Mięso na wszelki wypadek.

Mięso na wszelki wypadek.

Pewnie jesteście tak jak my fanami ucztowania na wolnym powietrzu, stąd przygotujcie się, że i Wasi znajomi mogą nimi być…wpadając niespodziewanie z wizytą „na grilla”.

 

W sezonie grillowym, który już został ogłoszony przez Panią Wiosnę warto pomyśleć o przygotowaniu porcji mrożonego i koniecznie marynowanego mięsa. Taka żelazna porcja będzie ratunkiem,  gdy dostaniemy niespodziewaną propozycję spędzenia popołudnia na ucztowaniu na wolnym powietrzu. Kilka kawałków karkówki, kurczaka warto zamarynować wcześniej w czosnku, soli i ulubionych przyprawach, a następnie zwinąć w rulony, włożyć do torebek do mrożenia żywności i zamrozić. Kiedy goście się pojawia po prostu wyjmiemy gotowe do pieczenia mięso i nic nie będzie w stanie nas zaskoczyć, nawet w świąteczne dni, kiedy sklepy są zamknięte

Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

składniki:1 kg kotletów cielęcych • 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny • 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca • łyżka masła • cebula • 1/2 średniej wielkości selera • marchew • szklanka czerwonego, wytrawnego wina • szklanka śmietany • łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu • 4 duże, winne jabłka • sól • pieprz • majeranek • oliwa do smażenia

 

 

liczba porcji / 8

 

czas przygotowania / 75 min•

 

stopień trudności / średniotrudne

 

kaloryczność / średniokaloryczne

 

koszt / drogie

 

 

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.

 

Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

 

Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych).

 

Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką.

 

•oprócz czasu na leżakowanie mięsa

 

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

 

 

składniki:80 dag cielęciny od kulki • kawałek (5 dag) świeżej, zmrożonej słoniny • cytryna • sól • szklanka śmietany • 3 łyżki oliwy • 1/4 kostki (6 dag) masła • łyżeczka mąki • 2 łyżki mleka

 

 

liczba porcji / 6

 

czas przygotowania / 60 min•

 

stopień trudności / średniotrudne

 

kaloryczność / średniokaloryczne

 

koszt / drogie

 

 

Słoninę kroimy w zgrabne słupki, oprószamy solą. Cielęcinę obieramy z błon, szpikujemy słoniną, nacieramy solą, wcieramy sok z cytryny, układamy ściśle w salaterce, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.

 

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy połowę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, rumienimy cielęcinę ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień, dodajemy pozostałe masło i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Gotową pieczeń wyjmujemy na metalowy półmisek, kroimy w poprzek włókien w zgrabne plastry, trzymamy w cieple.

 

Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy mąkę, gdy znikną grudki, łączymy ze śmietaną. Pozostały spod pieczeni tłuszcz podgrzewamy, zalewamy śmietaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gorącym sosem zalewamy porcje mięsa, wstawiamy na 5 min (nie dłużej!) do gorącego piekarnika i podajemy z grubym, domowym makaronem lub z kładzionymi kluseczkami.

 

•oprócz czasu na skruszenie mięsa

 

Kanadyjskie ciastko z mięsem

Kanadyjskie ciastko z mięsem

-  1 łyżka oleju roślinnego
-  ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
-  ok. 200 ml bulionu wołowego
-  3 małe cebule (pokrojone w plastry)
-  2 kubki grzybów ( może być mix z pieczarkami, pokrojone w plastry)
-  3 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
-  1 kubek selera (pociętego w małą kostkę)
-  1 łyżeczka soli
-  1⁄2 łyżeczki zmielonego cynamonu
-  1⁄2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonego cząbru
-  1⁄4 łyżeczki mielonych goździków
-  1 kubek grzanek z chleba
-  1⁄2 kubka posiekanej pietruszki (zielona część)
-  ciasto kruche
-  1 jajko
-  1 łyżka wody.

1.     W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Przez 10 minut delikatnie piecz na wolnym ogniu mięso ale tak aby nie przywarło. Potem odlej nadmiar tłuszczu.

2.     Wymieszaj w bulionie cebule, czosnek, grzyby, seler, sól, cynamon, pieprz, cząber, goździki i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do minimalnego temperaturę pieca. Duś pod przykryciem około 40 minut. Dodaj grzanki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą lub/i pieprzem według uznania. Odstaw do wystygnięcia trzymając pod przykryciem.

3.     Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki ale plastyczny placek i umieść w foremce do ciasta („babka”). Wypełniaj nadzieniem foremkę i nakryj cienką warstwą ciasta. Mocząc brzegi ciasta zlep formując zgrabne ciastko.

Rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj cieniutko górę ciasta. Natnij małe otwory aby w czasie pieczenia farsz „oddychał” wewnątrz.

4.     Piecz w temperaturze 190oC przez 40-45 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Odstaw aby trochę ostygło ale podawać należy ciepłe.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kraftcanada.com

Wiejska zapiekanka

Wiejska zapiekanka

-  ok. 1 kg ziemniaków
-  450g mielonej wołowiny
-  garść mrożonego zielonego groszku
-  2 łodyżki selera naciowego
-  ser żółty (Cheddar)
-  2 łyżki sosu Worcestershire
-  3 łyżki mleka
-  1 łyżka masła
-  1 cebula
-  1 marchew
-  ½ łyżeczki ziela ang
-  1 łyżeczka ziół prowansalskich
-  1 łyżka natki pietruszki
-  olej
-  3 ząbki czosnku
-  50 ml czerwonego wytrawnego wina
-  2 łyżki przecieru pomidorowego
-  gałka muszkatołowa
-  sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200oC ok. 25 min.

SMACZNEGO!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

 

 

 

 

chaczapuri

chaczapuri

Chaczapuri
(Smaki Gruzji)
 
SKŁADNIKI:
Ciasto:
-  300 g mąki
-  4 g suszonych drożdży
-  sól
-  40 g oleju
-  szklanka letniej wody
 
Farsz:
-  200 g mozarelli
-  100 g fety ( lub 300 g sera owczego solankowego)
-  3 jajka
 
 
WYKONANIE:
Ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto - może się trochę kleić do rąk. Dodajemy olej, zagniatamy, odstawiamy na 30 minut.
 
Nadzienie: Sery kruszymy w misce, mieszamy.
 
Ciasto dzielimy na 3 części, obtaczamy w mące, rozwałkowujemy lub formujemy w owalne kształty. Na środek każdej nakładamy nadzienie i formujemy łódeczki. Pieczemy w temperaturze 220-240°C przez ok. 15 minut, następnie wbijamy na każde chaczapuri po jajku i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika aż się zetnie, ale nie do końca (żółtko powinno pozostać płynne). Po wyjęciu z piekarnika na każde chaczapuri nakładamy spory kawałek masła. Jemy odrywając kawałki ciasta i maczając je w jajku.
Smacznego!

 

Przepis pochodzi z http://licencjanagotowanie.blox.pl

 

 

 

PIECZEŃ Z KARCZKU
Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

Składniki:

•1 kg kotletów cielęcych

• 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny

• 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca

• łyżka masła

• cebula

• 1/2 średniej wielkości selera

• marchew

• szklanka czerwonego, wytrawnego wina

• szklanka śmietany

• łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

• 4 duże, winne jabłka

• sól

• pieprz

• majeranek

• oliwa do smażenia 

 

Przygotowanie:

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso, szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220oC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.  Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.  Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką. 

 

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Składniki:
-  8 filetów w udek kurczaka
-  8 plastrów mocno suszonej szynki (np. prosciutto)
-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  2 główki czosnku
-  800g pomidorów
-  175ml białego, wytrawnego wina
-  400g białej fasolki z puszki
-  duży pęczek bazylii.

 
Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłam 8 gałązek bazylii (ok. 3 listków na każdej gałązce) i połóż na każdym filecie z kurczaka. Owiń każdy kawałek kurczaka w plaster szynki i przymocuj pod spodem.

Nagrzej piekarnik do ok. 160 C. Rozgrzej oliwę na maksymalnie dużej patelni (najlepiej na dwa palniki). Połóż na patelni kawałki kurczaka i smaż przez ok. 4 minuty aż szynka będzie niemal chrupiąca a kurczak stanie się delikatnie złoty. Wtedy obróć i powtórz proces.

W międzyczasie, pokrój każdy ząbek na połówki a pomidory na ćwiartki (jeżeli są duże) lub połówki jak małe. Oderwij pozostałem listki bazylii. Kiedy kurczak będzie brązowy z obu stron dodaj pomidory, połowę listków bazylii i wino. Owiń od góry patelnię folią i piecz wolno w piekarniku ok. 40 minut.

Wyciągnij patelnię z piekarnika i nagrzej piekarnik do temperatury 210 C. Ściągnij folię i delikatnie dodaj fasolę do sosu z pomidorów. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na ok. 30 min., aż pomidory, kurczak i czosnek staną się niemal chrupiące na brzegach.

Wyjmij z piekarnika, poszarp na drobne kawałeczki listki bazylii i posyp sos na patelni, delikatnie mieszając.

SMACZNEGO!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.bbcgoodfood.com

1 3 4 5 6

W polskiej kuchni to właśnie obiad spośród wszystkich posiłków jest najbogatszy i najbardziej syty, czasami nawet kilkudaniowy. Szukasz pomysłu na obiad, który wzbogaci i urozmaici menu Twojej rodziny? Sprawdź nasze przepisy na domowe obiady, wśród których znajdziesz zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne wersje znanych dań czy inspiracje pochodzące z kuchni całego świata.

Pomysły na obiad – poznaj przepisy dla całej rodziny

Brakuje Ci pomysłu na ciekawe danie obiadowe, które możesz podać swoim bliskim czy odwiedzającym Cię gościom? Nawet najlepsze dania gotowane zbyt często mogą z czasem się znudzić, dlatego zainspiruj się i spróbuj czegoś całkowicie nowego! U nas znajdziesz pomysły na obiad na niedzielę i nie tylko, pyszne i sycące dania mięsne, i to z przeróżnych rodzajów mięsa, od delikatnego kurczaka czy indyka, po wołowinę.

Chcesz spróbować kurczaka w pikantnej marynacie albo wołowiny podawanej w towarzystwie warzyw? A może przygotujesz nietypowe kotlety mielone z dodatkiem pieczarek lub gęstą potrawkę mięsną, która konsystencją przypomina tradycyjny gulasz? U nas znajdziesz różnorodne, a zarazem proste w przygotowaniu przepisy na mięsne obiady dla całej rodziny!

Przepisy na obiady inne niż wszystkie

Specjalizujemy się w tradycyjnych smakach i nasze przepisy na obiad to w dużej mierze tradycyjne receptury. Nie oznacza to jednak, że nie spotkasz się tu z zupełnie nowymi kompozycjami smaków. Pomysły na obiad na tej stronie to także odświeżone wersje znanych potraw, propozycje idealne dla osób poszukujących nowych wrażeń kulinarnych, a także przepisy na zdrowe obiady z niską zawartością kalorii i dużą ilością cennych dla organizmu składników odżywczych.

Nasze pomysły na obiad wyróżniają dwie cechy: z jednej strony unikatowość, ciekawy i aromatyczny efekt, z drugiej – łatwość przygotowania, które jest dokładnie opisane krok po kroku, wraz z listą i ilością wszystkich niezbędnych składników. Przekonaj się, że nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować coś pysznego dla swoich bliskich!