Zupa porowa z szynka i pieczarkami
Składniki:-
– około 1,5 litra bulionu
– 2 pory
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 150 g Szynka Polska (Hańderek)
– 100 g pieczarek
– 100 g serka topionego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– ser żółty
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com