ŻEBERKA ZE STYRII

ŻEBERKA ZE STYRII

SKŁADNIKI:
– 2 łyżki masła lub margaryny,
– 1 duża posiekana cebula,
– 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
– 2 posiekane łodygi selera naciowego,
– 90 dkg żeberek wieprzowych,
– szczypta soli, pieprzu i papryki,
– 2 i pół łyżki mąki,
– 3 szklanki gorącej wody,
– 1 liść laurowy, 1 łyżka octu winnego,
– 2 posiekane marchewki,
– 2 pokrojone w kostkę ziemniaki,
– 1 mała główka posiekanej kapusty,
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany wymieszanej z 1 łyżką mleka.

 

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę, czosnek oraz seler. Włożyć żeberka, posypać solą, pieprzem oraz papryką i smażyć do zbrązowienia. Oprószyć całość mąką. Dodać wodę, ocet oraz liść laurowy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać marchewkę, ziemniaki i kapustę. Dusić kolejne 30 minut. Wyjąć liść laurowy. Dodać śmietanę. Wymieszać. Odstawić na 5 minut. Podawać na talerzu jak zupę.

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania