Żeberka z niespodzianką

Żeberka z niespodzianką

Składniki:
– 4 porcje (ok. 60 dkg) wieprzowych żeberek
– 2 duże parówki lub odpowiadający wagowo kawałek kiełbasy parówkowej
– duża cebula
– duża czerwona papryka
– łyżka koncentratu pomidorowego
– łyżka keczupu
– sól
– pieprz
– duża szczypta roztartego w dłoniach tymianku lub ziół prowansalskich
– szczypta mielonej, ostrej papryki
– olej
– mąka 


Przygotowanie:
Porcje żeberek wycieramy wilgotną ściereczką, nacieramy przyprawami, oprószamy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i odkładamy na chwilę w chłodne miejsce. Na dużej patelni (ważne!) rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, rumieniąc z obu stron, porcje żeberek. Gotowe przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cienki „makaronik” paprykę, całość przez chwilę dusimy. Gdy papryka zmięknie, przekładamy do rondla z mięsem, podlewamy niewielką ilością wody, naczynie szczelnie przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 20 min (czas duszenia zależy od mięsa). Wyparowany sos, gdy trzeba, uzupełniamy małymi porcjami wody.  Do miękkich żeberek dodajemy pokrojone w plasterki parówki, keczup, rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, całość zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny smak, z dominującą nutą pomidorową a także wyraźny, zbliżony do czerwieni kolor i niepowtarzalny aromat.

Podajemy do wszelkiego rodzaju makaronów, klusek i kluseczek.

Smacznego!

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania