Zapiekanka z szynką à la pizza
Składniki:
– 300g makaronu
– 300g szynka ze wsi Buczkowice (Hańderek)
– 1 puszka kukurydzy
– 100g czarnych oliwek
– 500g pieczarek
– 2 cebule
– 500g przecieru pomidorowego
– 150g mozzarelli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól, pieprz
– olej.
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.
3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z https://szefowa-kuchni.blogspot.com