Zapiekanka z szynką à la pizza

Zapiekanka z szynką à la pizza

 

 

Składniki:

–  300g makaronu
–  300g szynka ze wsi Buczkowice (Hańderek)
–  1 puszka kukurydzy
–  100g czarnych oliwek
–  500g pieczarek
–  2 cebule
–  500g przecieru pomidorowego
–  150g mozzarelli
–  10 pomidorków koktajlowych
–  1 łyżeczka ziół prowansalskich
–  1 łyżeczka bazylii
–  1 łyżeczka oregano
–  1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
–  sól, pieprz
–  olej.

 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.

3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://szefowa-kuchni.blogspot.com

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania