Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki

Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki

Składniki: – opakowanie makaronu rurki (500 g) – 200 g szynki Tradycyjnej (Hańderek) – 300 ml śmietany 18% – 200 g sera mozzarella – 1 brokuł – 300 g pieczarek – 500 g mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, cukinia i fasolka) – sól, pieprz – zioła – suszona bazylia, oregano, majeranek – kilka pomidorków koktajlowych.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 40 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

opakowanie makaronu rurki (500 g)
200 g szynki Tradycyjnej (Hańderek)
300 ml śmietany 18%
200 g sera mozzarella
1 brokuł
300 g pieczarek
500 g mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, cukinia i fasolka)
sól, pieprz
zioła - suszona bazylia, oregano, majeranek
kilka pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki kroimy na kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki. Ser mozzarella ścieramy na tarce (możecie dać ser jaki macie), pomidorki kroimy na ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę.
  2. Na patelnię wrzucamy pieczarki, dodajemy odrobinę soli i je dusimy. Następnie dodajemy odrobinę oleju i je podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski. Tak samo postępujemy z szynką - lekko ją podsmażamy na tej samej patelni.
  3. Mrożone warzywa razem z brokułem przekładamy na patelnię i dodajemy odrobinę wody, chwilkę je dusimy, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  4. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente.
  5. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy makaron, szynkę, pieczarki i mieszamy. Próbujemy jak smakują i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Do śmietany dodajemy pieprz i odrobinę soli. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Na koniec dodajemy połowę sera i mieszamy.
  6. Makaron z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy pomidorki i posypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.