Szaszłyki z kiełbasą serową w marynacie balsamicznej
Składniki
65 dag kiełbasy serowej (Hańderek)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
2 średnie cebule.
Marynata do warzyw:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla
świeże oregano
sól, pieprz.
Sposób przygotowania
- Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
- W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano.
- Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Kiełbasę kroimy na grubsze kawałki.
- Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dip-em.
Dodatkowe wskazówki
Smacznego grillowego!