Smażony stek z karkówki w domowych warunkach
Jak przygotować chrupiącą i soczystą potrawę jak z grilla?
Karkówka to jedno z popularnych dań, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy znajomi spotykają się na grilla. Czasami zdarza się, że karkówka nie wychodzi tak smaczna jak powinna. Co zrobić, aby ta potrawa była soczysta i pyszna? Jak przygotować ją w domowych warunkach w formie steku?
Zakup dobrego mięsa to podstawa
Karkówka to mięso bogate w smaku i bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy zostanie zakupione w odpowiednim miejscu. Chodzi o to, aby karkówka cechowała się wysoką jakością i doskonałym smakiem. Hańderek to marka dostarczająca przepyszne mięsa, wędliny i szynki, dlatego jeśli zależy ci na zakupie naprawdę smacznej karkówki, szukaj jej w naszych sklepach firmowych, sklepach detalicznych i hurtowniach. Wybierając karkówkę w sklepie kieruj się jej wyglądem i smakiem, a także pamiętaj o tym, że mięso po przekrojeniu powinno mieć jednolity kolor. Wybierając naszą karkówkę, możesz mieć pewność, że mięso będzie nie tylko smaczne, ale także wysokie jakościowo i przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Smażony stek z karkówki – przepis
Smażony stek z karkówki to doskonałe danie, które można podać rodzinie i znajomym. Przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne i bardzo czasochłonne, a efekty zwykle są naprawdę znakomite.
Powiązane: Kiełbaski z soczewicą Sausages with lentils. Pierekaczewnik PIECZEŃ Z KARCZKU ŻEBERKA ZE STYRII Mięso na wszelki wypadek. Gruziński kurczak czkmeruli w sosie czosnkowo-śmietanowym
Składniki
Sposób przygotowania
- Pokrój karkówkę na plastry o grubości około 4 centymetrów. Włóż do zamrażarki na około 20 minut, a po tym czasie wyjmij mięso i rozbij tłuczkiem.
- Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
- Mięso natrzyj olejem oraz przyprawami, możesz także użyć ostrej pasty z papryki.
- Połóż steki na patelni i smaż z każdej strony po około 3 minuty, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 10 minut.
- Zamiast smażenia na patelni i pieczenia w piekarniku, możesz przyrządzić steki na grillu - piecz je po 5 minut z każdej strony, a później zawiń w folię aluminiową i przytrzymaj na ruszcie jeszcze przez około 10 minut.
- Po przygotowaniu steki możesz jeszcze dodatkowo posolić i popieprzyć.
Dodatkowe wskazówki
Z czym podawać stek z karkówki?
Steki z karkówki kojarzą się ze smakami amerykańskimi, dlatego warto zaszaleć i dodać do tej potrawy frytki lub pieczone ziemniaki. Świetnym rozwiązaniem jest także przygotowanie smacznego sosu, na przykład czosnkowego. Do zrobienia takiego sosu potrzebujesz 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18% i 4 ząbki czosnku. Przeciśnij ząbki przez praskę, a następnie wymieszaj z majonezem i śmietaną. Zamiast sosu czosnkowego możesz także przygotować sos barbecue lub podać musztardę i chrzan. Poza frytkami i sosem, możesz także przygotować sałatkę. Świetnie sprawdzi się tu sałatka coleslaw lub buraczki na ciepło. Stek z karkówki świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie przy grillu, obiad w gronie znajomych lub imprezę. Wybierz smaczne i aromatyczne mięso Hańderek i ciesz się doskonałymi stekami z karkówki.