Sałatka z szynką i avocado.
Składniki :
– 2 avocado
– 150g Szynki Upieczonej
– 1 papryka czerwona
– 2 jajka
Sos :
– sok z 1 cytryny
– 3 łyżki oliwy
– 1 pęczek kopru
– sól, pieprz czarny
– pieprz pomarańczowy
– chili.
Przygotowanie :
Avocado myjemy, przekrawamy na pół by powstały dwie łódki. Środki wydrążamy i kroimy na kawałki.
Skrapiamy połową soku z cytryny. Paprykę myjemy oczyszczamy i kroimy w paski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę tak jak szynkę.
Składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu łączymy pozostały sok wyciśnięty z połowy cytryny z oliwą. Dodajemy umyty osuszony u pokrojony koperek (odkładamy kilka gałązek do dekoracji).
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i chili. Mieszamy do połączenia składników.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę, mieszamy i przekładamy do łódeczek z avocado.
Wierzch posypujemy pieprzem pomarańczowym i schładzamy.
Przed podaniem ozdabiamy koperkiem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl