Rozgrzewająca zupa minestrone
Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała cebula (pokroić drobno)
– 1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
– 1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
– 1⁄4 szklanki posiekanego korzenia selera
– 4 ząbki czosnku (posiekać drobno)
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 małe puszki czerwonej fasolki
– 2 małe puszki białej fasolki
– 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
– 1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
– 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
– 1 1⁄2 łyżeczki oregano
– 1 1⁄2 łyżeczki soli
– 1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
– 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
– 3 szklanki gorącej wody
– 4 szklanki świeżych listków szpinaku Baby
– 1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).
Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.
Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.
Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.
Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.
Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com