Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej ceramiczną). Widelcem podziurkować spód i zakryć folią aluminiową. Na wierzch wsypać fasolę, ryż lub kulki ceramiczne wielokrotnego użytku.
Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową oraz ceramiczne kulki i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Aby przygotować farsz należy cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Posolić do smaku. Gdy cebula zmięknie przełożyć do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażyć umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy ładnie się zrumienią przełożyć do miski z cebulą. Do tej samej miski dołożyć pokrojoną w niewielką kostkę wędlinę oraz starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

W drugiej misce połączyć ze sobą mleko, śmietankę oraz roztrzepane jajka. Dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczony wcześniej kruchy spód ułożyć równomiernie składniki i zalać masą jajeczną. Piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Gotowe w 40 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Średnie

Składniki

Składniki na ciasto:
230g mąki pszennej
1 jajko
120g prawdziwego masła
Sól.
Składniki na farsz:
1 duża czerwona cebula
300g pieczarek
około 250g wędzonej szynki Z Wędzarni (Hańderek)
150g tartego sera typu gouda
3 jajka
pół szklanki śmietanki
szklanka mleka
masło klarowane do podsmażenia
posiekana natka pietruszki – mniej więcej pół pęczka
sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania