Proziaki - przepis na marokańskie chlebki z farszem
Szukasz przepisu na szybkie jedzenie na wynos? A może chcesz zrobić wrażenie na gościach i do obiadu podać niebanalny dodatek? W obu przypadkach sprawdzi się batbout – banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a jednocześnie efektowny i przepyszny marokański chlebek z patelni. Czytaj dalej i sprawdź jak przyrządzić najlepszy batbout w wersji z farszem lub bez.
Składniki
Sposób przygotowania
- Wymieszaj mąkę, semolinę, sól, cukier i pokruszone drożdże, a następnie wlej powoli ciepłą wodę. Całość wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut. Do wyrobienia ciasta możesz użyć też miksera planetarnego – ustaw wtedy minutnik na około 6 minut.
- Pod koniec dodaj oliwę. Przygotowane ciasto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
- Podziel ciasto na 10 części i z każdej uformuj kulkę. Przykryte ściereczką kulki odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie każdą kulkę należy spłaszczyć ręką i delikatnie z jednej strony nakłuć widelcem.
- Odczekaj 10 minut i przejdź do pieczenia chlebków – podpiecz je z dwóch stron przez około 3-5 minut na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem i gotowe!
Dodatkowe wskazówki
Marokański batbout, czyli egzotyczna wersja swojskich proziaków
Puszyste i mięciutkie w środku proziaki to proste do upieczenia na patelni chlebki przyrządzane z dodatkiem prozy, czyli sody oczyszczonej. Przysmak ten doskonale znają zarówno mieszkańcy Podkarpacia – skąd proziaki pochodzą – jak i wszyscy miłośnicy regionalnych polskich smaków.
Swojskie proziaki mają swój marokański odpowiednik znany pod egzotyczną i dźwięczną nazwą „batbout”. Te puszyste płaskie chlebki stanowią niezastąpiony element marokańskiej kuchni i goszczą na stołach Marokańczyków niemal codziennie. Przekraja się je i faszeruje lub po prostu rwie na mniejsze kawałki i macza w gęstych sosach. W Maroku często jada się po prostu palcami, a batbout może wtedy z powodzeniem zastąpić łyżkę lub widelec.
Marokański batbout – uniwersalne i pyszne jedzenie na co dzień
Jak zaadoptować batbout do polskiej kuchni? Te marokańskie chlebki świetnie nadają się na co dzień jako węglowodanowy dodatek do mięsnych dań z sosami – w opcji podstawowej, bez farszu, zastąpią ziemniaki, kluski czy kaszę.
Z kolei wersja nadziewana stanowi doskonały sposób na jedzenie zabierane na wynos: na wycieczkę, piknik czy jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Doskonale smakują zarówno na zimno i ciepło. Mogą stanowić bazę codziennego obiadu lub ciepłej kolacji, a także smakowity akompaniament weekendowej domówki.
Marokański chlebek w wersji na bogato, czyli czym nadziać batbout?
Puszysty i mięciutki batbout stanowi pyszną przekąskę w wersji podstawowej, bez nadzienia. Jednak jeśli chcesz wzbogacić jego smak, warto dodać farsz. Batbout może z powodzeniem zastąpić tortillę – opcji przygotowania smakowitych wrapów jest naprawdę wiele. Co możesz włożyć do środka marokańskiego chlebka? Podstawą farszu mogą być soczyste kawałki smażonego lub pieczonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego – np. z obiadu z poprzedniego dnia lub przygotowane specjalnie do wrapów. Smak uzupełnią pieczone lub surowe warzywa oraz różne rodzaje sera. Batbout sprawdzi się również w wersji wegetariańskiej z tofu, ciecierzycą lub soczewicą.