Pieczony karczek w domowej marynacie z musztardy, cydru i miodu z wędzoną papryką

Pieczony karczek w domowej marynacie z musztardy, cydru i miodu z wędzoną papryką

Pieczony karczek to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jego sekret tkwi w marynacie. Od tego, co do niej dodamy, zależy smak mięsa i aromat unoszący się po całym domu. Propozycja od nas to karczek w domowej marynacie z musztardy, cydru i miodu z wędzoną papryką oraz czosnkiem. Idealne danie na rodzinny obiad.

Jak wybrać karkówkę do pieczenia?

Wszystko zaczyna się od mięsa. Musi być dobre, żeby pieczeń się udała! Warto wybrać takie, które w połączeniu z perfekcyjnie skomponowanymi przyprawami będzie smakowało najlepiej. Aby karkówka była miękka, mięso musi być świeże i pochodzić od młodego zwierzęcia. Do pieczenia najlepiej sprawdzają się kawałki od 1,5 do 2 kg, bo większe są zwykle twardsze. Lepiej kupić dwie mniejsze porcje niż jedną dużą. Karczek powinien mieć też odpowiedni kolor – od jasnoróżowego po różowy – bo to oznaka jego świeżości.

Pieczona karkówka – krucha i pełna smaku

To, co najlepiej wydobywa smak karczku, to odpowiednie przyprawy i powolne, nieśpieszne pieczenie. Nie ma jednego przepisu na najlepszą marynatę do karkówki. Ważne, żeby nie żałować przypraw i marynować długo – minimum 8 godzin. Im więcej czasu damy przyprawom na to, aby przeniknęły do mięsa, tym pełniejszy smaku, bardziej kruchy i aromatyczny będzie karczek, który wyjmiemy z piekarnika.

Karczek w musztardowo-cydrowej marynacie z papryką wędzoną, czosnkiem i miodem

Już dziś wypróbuj przepis na karczek w domowej marynacie z musztardy, miodu i cydru z dodatkiem wędzonej papryki i czosnku. To połączenie smaków, które z pewnością Cię zaskoczy. Pozytywnie, rzecz jasna!

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Gotowe w 60 minut
Poziom trudności Średnie

Składniki

1,5 kg karczku wieprzowego bez kości Hańderek
1 łyżka wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka oleju
2 łyżki cydru
1 łyżka naturalnego miodu
sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj czosnek: obierz go i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Połącz ze sobą wszystkie składniki mokre (musztardę, olej, cydr i miód) z czosnkiem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem.
  3. Mięso natrzyj bardzo dokładnie przygotowaną marynatą, włóż do naczynia z przykryciem lub owiń folią spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu na minimum 8 godzin (najlepiej, żeby marynowało się całą noc).
  4. Zamarynowane mięso przełóż do rękawa do pieczenia albo żaroodpornego naczynia i piecz w temperaturze 100 stopni przez godzinę.
  5. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz karczek przez kolejne 3 godziny.
  6. Pod koniec pieczenia możesz otworzyć rękaw, aby przez ostatnie 15 minut karkówka miała szansę zarumienić się z wierzchu.
  7. Upieczone mięso pokrój w plastry.

Dodatkowe wskazówki

Najlepsze dodatki do pieczonej karkówki

Z czym podawać pieczony karczek w musztardowo-cydrowej marynacie z miodem i papryką wędzoną? Można zaserwować go klasycznie, z ziemniakami lub kaszą gryczaną – najlepiej niepaloną, aby nie stłumić wędzonego aromatu marynaty. W tej wersji warto przygotować sos pieczeniowy z tego, co zostało po pieczeniu mięsa. Będzie idealnym dopełnieniem dania. Zamiast sosu można też zaserwować pieczony karczek w marynacie z wędzonej papryki i czosnku ze słodką żurawiną lub konfiturą borówkową. Takie przełamanie smaków to coś, czego warto spróbować.

Na zimno czy na ciepło?

Oczywiście pieczony karczek można serwować nie tylko na ciepło. Sprawdza się jako soczysta pieczeń do obiadu, ale może stanowić też atrakcyjną przystawkę dla fanów pieczystego np. pokrojony w cienkie plastry i zaserwowany na półmisku wędlin. Z chlebem, grzanką lub jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Pieczony karczek w domowej marynacie smakuje wyśmienicie niezależnie od sposobu podania.