Paella z krewetkami i chorizo
Składniki:
o Filety z piersi kurczaka – 500 g
o Kiełbasa Chorizo – 200 g
o Krewetki królewskie – 200 g
o Ryż długoziarnisty
o Cebula – 1-2 szt.
o Czosnek – 3-4 ząbki
o Czerwona papryka – 1 łyżka
o Pomidory – 1 puszka
o Bulion z kury – 600 ml
o Mrożony groszek – 100 g
o Oliwa z oliwek – 4 łyżki
o Pietruszka – 1 łyżka (pokrojonej)
o Tymianek – 1 łyżka
o Sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Przypiecz na oleju (patelnia lub wok) pierś z kurczaka ale tak aby nie przywarła do podłoża. Z obu stron.
Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż aż będą miękkie ale nie przypalone.
Pokrój kiełbasę chorizo na małe kawałki i gotuj aż kiełbasa będzie pływać we własnych sokach.
Zmniejsz ogień na piecu, dodaj pieprz, pomidory, groszek i gotuj aż warzywa będą miękkie.
Polej bulionem, dodaj ryż, krewetki i gotuj mieszając od czasu do czasu aż wszystko będzie wystarczająco miękkie.
Dodaj pietruszkę, tymianek i inne przyprawy do smaku.
Gotuj wszystko aż bulion wsiąknie w ryż.
Smacznego !