Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem
Składniki:
– liście rzodkiewki
– grillówki białe (Hańderek)
– pomidory w puszce (przecier)
– czosnek
– oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia
– cukinia baby
– 4 jaja
– ser koryciński lub mozzarella
– sól i pieprz do smaku.
Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie liście. W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.
Dodajcie czosnku. Następnie wlejcie pomidory.
Doprawcie do smaku solą i pieprzem, oliwą z czosnkiem.
Zamknijcie pokrywką i niech się powoli dusi.
Po chwili włóżcie grillówki białe – niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem.
Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.
Kiedy liście prawie znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości.
Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.
Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się…ciągnie .
Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się podgrzeją, gdyż trochę leżały “na boku” i zdążyły wystygnąć. Podawać z rzodkiewką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl