Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą
Składniki:
– 1 świeży brokuł
– 20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
– 30 dag świeżego szpinaku baby
– 2 łyżki klarowanego masła
– 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 4 ziemniaki
– 2 szalotki
– 2 liście laurowe
– 150 ml słodkiej śmietanki 18%
– Jarzynka lub sól do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– natka pietruszki do posypania.
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com