Kiełbasa z fasolką, kukurydzą i czarną marchewką
Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Gotowe w 30 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia cebula
1 średnia cebula czerwona
3 ząbki czosnku
2 czarne marchewki
4 łyżki kukurydzy z puszki
200 fasolki zielonej mrożonej
2 łyżki suszonych pomidorów
1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 litr bulionu mięsno warzywnego
3 łyżki ketchupu łagodnego
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Zasmażka:
1,5 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Cebule i czosnek pokroić w kostkę.
  2. Marchewki pokroić w plasterki.
  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.
  5. Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić.
  6. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw.
  8. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki.
  9. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową,
  10. Zasmażka:
    1. Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty.
    2. Podawać ze świeżą bagietką lub chlebem.