Kiełbasa z fasolką, kukurydzą i czarną marchewką
Składniki
500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia cebula
1 średnia cebula czerwona
3 ząbki czosnku
2 czarne marchewki
4 łyżki kukurydzy z puszki
200 fasolki zielonej mrożonej
2 łyżki suszonych pomidorów
1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 litr bulionu mięsno warzywnego
3 łyżki ketchupu łagodnego
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Zasmażka:
1,5 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Cebule i czosnek pokroić w kostkę.
- Marchewki pokroić w plasterki.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.
- Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić.
- Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw.
- Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki.
- Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową,
- Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty.
- Podawać ze świeżą bagietką lub chlebem.
Zasmażka:
Dodatkowe wskazówki
Smacznego!