Kanie smażone z szynką
Kanie to popularne grzyby, które cechują się wieloma wartościami zdrowotnymi. Przygotowanie kani smażonych z szynką nie jest trudne, a danie może wspaniale sprawdzić się na kolację z drugą połówką lub z całą rodziną. Taka potrawa idealnie pasuje na jesienny czas, gdy wiele osób decyduje się na wyjście do lasu i zbieranie grzybów.
Składniki
Sposób przygotowania
- Oczyść dokładnie kanie, a następnie umyj i osusz.
- Następnie kanie oprósz solą i pieprzem. Możesz także użyć innych przypraw, zgodnie ze swoimi preferencjami.
- Na każdej kani ułóż po jednym grubszym plastrze szynki.
- Wbij jajko do miseczki, a następnie delikatnie rozbij je widelcem. W drugiej miseczce umieść bułkę tartą.
- Kanie z szynką zanurzaj najpierw w jajku, a potem w bułce. Najlepiej zrobić to obustronnie, ponieważ dzięki temu całe danie będzie smaczniejsze.
- Po zanurzeniu wszystkich sztuk grzybów w jajku i bułce tartej, wstaw je na rozgrzaną patelnię z oliwą.
- Smaż kanie z obu stron na złoty kolej.
- Następnie zdejmij grzyby z szynką z patelni. Powinny powstać smaczne kotleciki.
- Każdy taki kotlecik posyp żółtym serem, startym uprzednio na tarce. Możesz dać dowolną ilość sera, zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi.
- Włącz piekarnik i nastaw go na około 180 stopni. Włóż kotleciki do piekarnika na blaszce lub na papierze do pieczenia i poczekaj aż do momentu, gdy ser się delikatnie roztopi.
- Danie podawaj na ciepło.
Dodatkowe wskazówki
Takie kanie smażone możesz podać z sosem. Idealnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy lub miodowo-musztardowy. Jeśli danie ma być częścią obiadu, możesz przygotować do niego przysmażane ziemniaczki lub smaczną surówkę.
Kanie – grzyby pełne wartości
Kanie uznawane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów, jednak niestety spożywane są stosunkowo rzadko. Dzieje się tak z jednej strony z powodu niskiej dostępności kani w sklepach, a z drugiej z utrudnień, związanych ze zbieraniem tych grzybów (mogą one swoim wyglądem pomylić się z grzybami trującymi, a to oznacza, że tylko wyśmienici grzybiarze wiedzą, jak odróżnić dwa gatunki). Okazuje się, że to właśnie kanie zawierają wiele potrzebnych składników odżywczych, w tym duże ilości białka, witaminy D, B1, B2 oraz minerały jak potas, żelazo, fosfor i mangan. Warto wiedzieć o tym, że w kuchni we wszystkich potrawach, wykorzystuje się tylko i wyłącznie kapelusze kani, natomiast trzonki są wyrzucane, ponieważ nie są smaczne.
Kiedy zaserwować to danie?
Kanie smażone z szynką bardzo dobrze sprawdzą się na obiad lub kolację z rodziną oraz znajomymi. Taka potrawa może zasmakować wielu gościom. Warto pamiętać o tym, że kanie, mimo swoich wartości odżywczych, to grzyby ciężkostrawne, dlatego nie są raczej polecane dzieciom.
Hańderek – smaczna i zdrowa tradycja
W ofercie marki Hańderek możesz znaleźć wiele smacznych szynek, wędlin, kiełbasek i innych mięsnych przysmaków. Wszystkie nasze produkty są oparte na tradycyjnych recepturach, czemu zawdzięczają swój niesamowity delikatny smak. W naszym asortymencie znajdziesz szeroki wybór produktów.