Kanadyjskie ciastko z mięsem
– 1 łyżka oleju roślinnego
– ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
– ok. 200 ml bulionu wołowego
– 3 małe cebule (pokrojone w plastry)
– 2 kubki grzybów ( może być mix z pieczarkami, pokrojone w plastry)
– 3 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
– 1 kubek selera (pociętego w małą kostkę)
– 1 łyżeczka soli
– 1⁄2 łyżeczki zmielonego cynamonu
– 1⁄2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 1⁄2 łyżeczki suszonego cząbru
– 1⁄4 łyżeczki mielonych goździków
– 1 kubek grzanek z chleba
– 1⁄2 kubka posiekanej pietruszki (zielona część)
– ciasto kruche
– 1 jajko
– 1 łyżka wody.
1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Przez 10 minut delikatnie piecz na wolnym ogniu mięso ale tak aby nie przywarło. Potem odlej nadmiar tłuszczu.
2. Wymieszaj w bulionie cebule, czosnek, grzyby, seler, sól, cynamon, pieprz, cząber, goździki i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do minimalnego temperaturę pieca. Duś pod przykryciem około 40 minut. Dodaj grzanki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą lub/i pieprzem według uznania. Odstaw do wystygnięcia trzymając pod przykryciem.
3. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki ale plastyczny placek i umieść w foremce do ciasta („babka”). Wypełniaj nadzieniem foremkę i nakryj cienką warstwą ciasta. Mocząc brzegi ciasta zlep formując zgrabne ciastko.
Rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj cieniutko górę ciasta. Natnij małe otwory aby w czasie pieczenia farsz „oddychał” wewnątrz.
4. Piecz w temperaturze 190oC przez 40-45 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Odstaw aby trochę ostygło ale podawać należy ciepłe.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kraftcanada.com