Gulasz z kiełbasy z warzywami
Składniki:
– 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty (Hańderek)
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 0,5 czerwonej papryki
– 1 marchewka
– 1 mała pietruszka
– 300 g pieczarek
– 3 średnie ziemniaki
– 1 szklanki passaty pomidorowej
– 1 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżeczka suszonych pomidorów
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
– sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę, pieczarki i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.ala-piecze.blogspot.com