Grillowane kofty - szaszłyki z mięsa mielonego

Grillowane kofty - szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty to inaczej szaszłyki z mięsa mielonego. Danie to możemy zrobić na grillu lub upiec w piekarniku. Jak przyrządzić kofty? Czy są skomplikowane do wykonania? Zapoznajcie się z naszym artykułem.

 

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 45 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

500 g mięsa mielonego, np. wołowego lub jagnięcego, można także zmieszać dwa rodzaje mięsa
4 ząbki czosnku
mała cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka natki pietruszki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu czarnego
oliwa z oliwek do posmarowania szaszłyków.

Sposób przygotowania

  1. Obrać czosnek i przepuścić przez praskę.
  2. Obrać, umyć cebulę i pokroić na drobno.
  3. Umyć i posiekać natkę pietruszki.
  4. Do przygotowanej miski dodać mięso mielone, a następnie czosnek, cebulę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz wszystkie pozostałe składniki, czyli paprykę słodką mieloną, cukier, sól, ostrą paprykę oraz pieprz czarny. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrabiać przez 5 minut, do czasu aż powstanie jednolita masa.
  5. Następnie przygotować patyczki do szaszłyków i namoczyć je w zimnej wodzie. Dzięki temu szaszłyki nie będą przypalać się na grillu lub w piekarniku.
  6. Z wyrobionej masy mięsnej uformować podłużne kofty i nabijać na patyczki.
  7. Nabite szaszłyki posmarować z góry oliwą z oliwek.
  8. Tak przygotowane kofty ułożyć na rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony. Można również zrobić kofty w piekarniku. Wtedy należy ustawić piec na 200 stopni. Poukładać szaszłyki na blaszce i ułożyć ją na środkowej półce.
  9. Piec należy przez 20 minut. Polecamy spróbować kofty z piekarnika i grilla.

Dodatkowe wskazówki

Co to są kofty?

Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego: baraniego, jagnięcego, wołowego lub cielęciny można przygotować ze świeżego mięsa i wędlin, które zawsze znajdziesz u Hańderka. Potrawa ta pochodzi z kuchni bliskowschodniej, bałkańskiej, północnoafykańskiej, południowoazjatyckiej, południowo-kauskaskiej, a także środkowoazjatyckiej. Kofta jest również coraz bardziej popularna w Polsce. Można spotkać ją przede wszystkim na grillach. Jednak nie ma również problemu, aby przygotować koftę jako danie na imprezie okolicznościowej w domu. Jest to miła odmiana dla tradycyjnych potraw serwowanych podczas spotkań towarzyskich.

Jakie przyprawy do oryginalnej kofty?

Istotne przyprawy do przygotowania oryginalnej kofty to:

  • – sos chilli
  • – isot, czyli bardzo ciemna odmiana papryki
  • – kolendra
  • – sumaka
  • – tymianek
  • – natka pietruszki
  • – oregano
  • – imbir
  • – kumin
  • – kurkuma
  • – garam masala.

Jak zrobić kofty?

Kofta, to pyszne, sycące danie, które zadowoli każdego smakosza. Idealnie nada się na grilla lub na obiad. Jak zatem przygotować koftę? Wszystko, czego potrzebujesz to wysokiej jakości składniki i aromatyczne przyprawy.

Jak podawać kofty?

Kofty można podawać z pitą grecką oraz sałatką grecką z serem feta, pomidorami, cebulą, oliwkami oraz ogórkami. Inna alternatywa to serwowanie ich z frytkami oraz sosem tzatziki lub czosnkowym. Pasować będą również do tego grillowane warzywa.

Jakie sosy do kofty?

Kofta, jak każda inna potrawa mięsna może być podawana z różnymi sosami. Jeśli chodzi o sosy, to jest tutaj duża różnorodność, ale możemy śmiało polecić:

  • – sos czosnkowy
  • – sos tzatziki
  • – ajvar, czyli pasta z pieczonej papryki
  • – sos miętowy
  • – sos tahini
  • – sos arabski pomidorowy.