Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

 

 

Składniki dla 2-3 osób:

–  0,5 kg wieprzowin,
–  kawałek wędzonej kiełbasy,
–  2 łyżki koncentratu pomidorowego,
–  2-3 ogórki kiszone,
–  1 czerwona papryka,
–  1 duża cebula pokrojona w kostkę,
–  1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
–  liść laurowy, ziele angielskie,
–  sól, pieprz,
–  0,5l bulionu,
–  łyżka mąki, tłuszcz do obsmażania.
 

 

Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni i przekładamy do dużego garnka, na tym samym tłuszczu rumienimy cebulę, a na koniec wędzonkę posypujemy mąką i lekko podsmażamy. Podsmażone składniki dorzucamy do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalewamy bulionem i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz oraz posiekaną paprykę oraz paprykę w proszku. Forszmak dusimy do miękkości przez około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone, doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub puree ziemniaczany. Do smaku można też zabielić śmietaną.

 

*Przepis pochodzi z www.pieknywschod.pl

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania