Forszmak lubelski
Składniki dla 2-3 osób:
– 0,5 kg wieprzowin,
– kawałek wędzonej kiełbasy,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2-3 ogórki kiszone,
– 1 czerwona papryka,
– 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
– 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
– liść laurowy, ziele angielskie,
– sól, pieprz,
– 0,5l bulionu,
– łyżka mąki, tłuszcz do obsmażania.
Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni i przekładamy do dużego garnka, na tym samym tłuszczu rumienimy cebulę, a na koniec wędzonkę posypujemy mąką i lekko podsmażamy. Podsmażone składniki dorzucamy do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalewamy bulionem i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz oraz posiekaną paprykę oraz paprykę w proszku. Forszmak dusimy do miękkości przez około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone, doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub puree ziemniaczany. Do smaku można też zabielić śmietaną.
*Przepis pochodzi z www.pieknywschod.pl