Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Składniki:
–  1 kg ziemniaków
–  1 łyżeczka masła
–  1 mała cebula
–  1 ząbek czosnku
–  3-4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
–  1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
–  3-4 łyżki mąki pszennej
–  sól, pieprz
–  bułka tarta do panierowania
–  olej do smażenia.

 
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, gorące rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę.  W międzyczasie obierz i drobniutko pokrój cebulę. Umaż ją na niewielkiej ilości oleju – do zeszklenia. Cebulę przełóż do ziemniaków. Dodaj żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ziemniakami. Na końcu stopniowo wymieszaj z mąką. Ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. Kulki spłaszcz, każdą panieruj lekko w bułce tartej i ułóż na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Smaż  z obu stron po kilka minut, na rumiano. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania