Calzone po apulańsku z szynką
SKŁADNIKI:
– 3 porcje ciasta na pizzę,
– 250 g świeżego sera ricotta,
– 250 g mozzarelli pokrojonej w kostkę,
– 250 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki,
– 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
– 100 g pomidorów z puszki, osączonych i pokrojonych,
– sól.
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotuj ciasto. Kiedy wyrośnie zagniataj je przez 1 minutę na blacie lekko oprószonym mąką, a potem podziel na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na krążki o średnicy 23 cm. Na połowę każdego calzone połóż ser ricotta, posyp mozzarellą i szynką zostawiając przy krawędzi wolny pasek o szerokości 2 cm. Zawiń drogą połową calzone i sklej dociskając mocno krawędzie. Umieść calzone na 2 blaszkach do pieczenia lekko posmarowanych oliwą. Zmieszaj pomidory z 2 łyżkami oliwy i solą. Rozłóż na wierzchu calzone. Piecz przez 20 – 25 minut w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 230 stopni aż calzone przybiorą złotobrązowy kolor.
SMACZNEGO!
*Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl