Nasza oferta
Karczek od wędzarza
Produkt z peklowanego karczku wieprzowego, wędzony, parzony, z dodatkiem wody. Karczek wieprzowy 74%, woda, sól, substancja zagęszczająca: karagen, stabilizatory: tri- I polifosforany, białko wieprzowe, izolat białka sojowego, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, aromaty, ekstrakty przypraw, glukoza, przyprawy (zawiera seler I gorczycę), maltodekstryna, cukier, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Wędzony karczek przygotowywany jest z wyselekcjonowanych fragmentów mięsa wieprzowego o odpowiedniej ilości tłuszczu. Mięso najpierw poddaje się peklowaniu, a następnie długo wędzi według tradycyjnych receptur w naturalnym dymie. Końcowy proces jego parzenia sprawia, że silny aromat wędzarniczy jest neutralizowany, a karczek zyskuje swój charakterystyczny ciemnoczerwony kolor.
Najczęściej wędzony karczek podaje się na zimno, pokrojony w cienkie plastry jako dodatek do pieczywa czy drobnych zakąsek jak przystawki z warzyw i jajek. Tego rodzaju mięso świetnie sprawdzi się także do ciepłych dań obiadowych, w tym nie tylko w towarzystwie ziemniaków, ale także w potrawach jednogarnkowych, a nawet zupach.