Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, smaczna i pełna aromatów, a zarazem dość prosta – z niewielkiej ilości składników tworzy się w niej prawdziwe portugalskie przysmaki. Dania pochodzące z tego kraju przygotowuje się przede wszystkim z owoców morza i mięs, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Jakie potrawy portugalskie są warte spróbowania, a nawet przygotowania we własnym domu? W tym artykule znajdziesz kilka pysznych i aromatycznych propozycji wraz ze skróconym przepisem.
Dania portugalskie pełne są ryb, owoców morza, mięs i warzyw. Kuchnia portugalska korzysta z prostych składników, które w odpowiedniej kompozycji tworzą pełne aromatu potrawy odtwarzane na całym świecie. Jako przykład można tu podać między innymi zupę caldo verde z plasterkami chorizo albo francesinhę, pyszną kanapkę wypełnioną aromatycznymi mięsnymi składnikami.
W tym artykule znajdziesz jedne z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych mięsnych dań portugalskich, które zajmują ważne miejsce na europejskiej mapie kuchni. Pamiętaj, że najważniejszym składnikiem, który wpływa na smak i aromat końcowego dania, jest w tym przypadku wysokiej jakości mięso.
Chcesz samodzielnie przygotować portugalskie przysmaki we własnym domu? Więc wybierz odpowiednie mięsa z oferty Hańderka, zawsze świeże, starannie pakowane i selekcjonowane pod kątem idealnej ilości tłuszczu. Wśród oferowanych produktów znajdziesz zarówno mięsa z kuchni polskiej jak boczek czy schab, jak i odpowiednie do portugalskich przepisów, w tym kiełbasy doprawiane różnymi kompozycjami przypraw.
Chociaż kuchnia portugalska uchodzi za zdrową, francesinha to prawdziwa bomba kaloryczna. Jest to kanapka w podpieczonym pieczywie podawana z wieloma rodzajami mięs, w tym kiełbaskami paprykowymi i białymi, gotowaną szynką, a nawet stekiem i mortadelą. Co więcej, kanapkę pokrywa się warstwą żółtego sera i zapieka, często dodatkowo wbijając na nie jajko, które ścina się w piekarniku.
Francesinha przygotowana w domu może być równie pyszna, co oryginalna portugalska kanapka serwowana na ulicach Porto. Jeśli nie możesz znaleźć w lokalnych sklepach portugalskich składników takich jak kiełbaski linguiças, zastąp je polskimi odpowiednikami. W tej kanapce możesz zapiec dowolne rodzaje mięs, w tym nawet klasyczne parówki śniadaniowe.
Jak przygotować domową kanapkę francesinha? Przygotuj chleb tostowy, który możesz podpiec w piekarniku lub zarumienić na patelni. Ułóż na kromkach chleba plastry mortadeli, kiełbaski, kawałek podsmażonego steku wołowego, szynkę i ser żółty. W ten sposób stwórz wielowarstwową kanapkę, którą zepniesz wykałaczkami, a na końcu pokryjesz warstwą żółtego sera i zapieczesz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Bifana to prosta i pyszna kanapka portugalska sprzedawana na ulicach jako fast food. Jej przygotowanie jest banalnie proste i wymaga jedynie tak podstawowych składników jak:
Mięso należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry, które następnie warto rozbić tłuczkiem. Kolejny krok to nasmarowanie go przyprawami, passatą pomidorową i czosnkiem. Warto zostawić mięso w marynacie z przypraw na jakiś czas, a nawet na całą noc, żeby nabrało głębokich aromatów.
Mięso nasmarowane marynatą stworzoną z przypraw podsmaża się na patelni, a następnie zamyka w rozciętej na pół bułce grahamce. Dla smaku podczas smażenia możesz dodatkowo doprawić je sosem piri piri, a po włożeniu do pieczywa położyć na nie plaster żółtego sera.
Mięso z królika to nieczęsty wybór, a jednak zdecydowanie warty uwagi, zwłaszcza w wydaniu, które proponuje Portugalia. Jedzenie mięsa z królika jest zdrowe i polecane nie tylko ze względu na jego lekkostrawność, ale i pełną gamę cennych składników odżywczych oraz delikatny smak.
Coelho à caçador to danie z królika marynowanego w liściu laurowym, czosnku, papryce, soli, kolendrze i winie. Umyte i pokrojone mięso należy trzymać w marynacie przez przynajmniej godzinę, a następnie przełożyć do garnka z cebulą w plastrach ułożoną na dnie i oblaną oliwą. Tak przygotowane coelho à caçador gotuje się następnie przez około godzinę na małym ogniu do czasu, aż mięso stanie się idealne miękkie i podaje z ryżem albo ziemniakami.
Sycące potrawy, aromatyczne kompozycje smaków, a zarazem szybki czas przygotowania i proste składniki – oto, z czego słynie kuchnia portugalska. Przepisy na pyszne i sycące dania wprost z Portugalii nie wymagają wyszukanych składników ani specjalnych kulinarnych umiejętności, co wyraźnie pokazuje caldo verde, czyli tradycyjna portugalska zupa.
Jak przygotować domowe caldo verde? Przygotuj jedną cebulę, jednego pora i jeden ząbek czosnku, które obierzesz, pokroisz i zeszklisz na maśle. Następnie przełóż je do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, zalej bulionem (może być drobiowy) i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Do doprawionego bulionu z ziemniakami dodaje się następnie posiekane liście jarmużu wraz z odrobiną koncentratu pomidorowego i gotuje jeszcze przez kilkanaście minut. Na samym końcu dodaj do zupy chorizo, które wcześniej przysmażysz na patelni i caldo verde gotowe. To świetne danie obiadowe dla rodziny, a nawet gości, którzy z pewnością będą pod wrażeniem Twojej pomysłowości.
Kuchnia portugalska to nie tylko sycące mięsne dania – do wielu z nich obowiązkowym dodatkiem jest kieliszek odpowiednio dobranego wina. Potrawy portugalskie najlepiej komponują się z tradycyjnymi portugalskimi trunkami, w tym między innymi winem Porto, Madera albo Vinho Verde.
Pamiętaj, że nie do każdego dania będzie pasował ten sam rodzaj wina. Jak dobrać wino do potrawy? Trunki takie jak Vinho Verde o świeżym aromacie dobrze komponują się z drobiem, lekkimi przekąskami, czy owocami morza. Kiedy podajesz na stół dania portugalskie z wołowiną, sięgnij po inny rodzaj wina, najlepiej czerwonego i wzmacnianego jak Madera. Jeszcze inne kompozycje smakowe sprawdzają się w towarzystwie słodkich deserów – wówczas wybierz słodkie wino deserowe takie jak Muszkatel.