Przepis na domowy kebab
Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 25 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Składniki do domowego kebaba:
600 g mięsa z udek z kurczaka,
łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
łyżeczka soli,
łyżeczka przyprawy do kebaba,
łyżeczka czosnku granulowanego,
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
250 ml jogurtu naturalnego,
pół ziemniaka,
pół cebuli.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw mięso z udka z kurczaka umyj i osusz. Po osuszeniu pokrój je w cienkie płaty.
  2. Przygotuj miskę, wlej do niej jogurt naturalny z wszystkimi przyprawami: papryką słodką mieloną, solą, przyprawą do kebaba, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem czarnym mielonym. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do tego pokrojone wcześniej mięso. Ponownie zamieszaj i nakryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystko się przegryzło.
  3. Umyj, obierz i przekrój na pół ziemniaka i cebulę. Wykorzystaj tylko jedną połowę ziemniaka i owiń go folią aluminiową. Wbij w niego 3 patyczki do szaszłyków.
  4. Następnie wyciągnij zamarynowane mięso z lodówki i kolejno nabijaj na szpikulce. Postaraj się tak wbijać, aby powstał z tego stożek. Jak już nadziejesz całe mięso, to na samą górę wbij połowę obranej cebuli zawiniętej w folię aluminiową tak, aby była nadziana na 3 patyczkach do szaszłyków. Weź folię spożywczą i owiń całość. Włóż na 30 minut do zamrażarki.
  5. W międzyczasie przygotuj blachę z piekarnika i włącz piec żeby nagrzał się do temperatury 180 stopni. Wyciągnij z zamrażarki kebaba i ściągnij z niego folię. Ułóż na blaszce, włóż do zagrzanego piekarnika i trzymaj przez 1,5 godziny. Najlepiej, aby grzanie było ustawione na funkcję góra-dół, a nie z termoobiegiem. To zagwarantuje, że mięso nie będzie przesuszone.
  6. Gdy mięso będzie się przyrządzać, przygotuj sos czosnkowy. Umyj, obierz i przepuść przez praskę ząbki czosnku. Przełóż do małej miseczki z jogurtem naturalnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem wszystko razem wymieszaj. Mięso z kurczaka wyciągnij po upieczeniu z piekarnika. Gotowe mięso z kebaba pokrój w paski.

Dodatkowe wskazówki

Domowy kebab z mięsa z kurczaka z dodatkami

W internecie znajdziesz wiele inspirujących przepisów na kebaba. W restauracjach czy innych punktach gastronomicznych zjesz kebaby z różnym mięsem i dodatkami. Najczęściej spotkasz się z kebabami z mięsa:

  • wołowego,
  • jagnięcego,
  • drobiowego,
  • baraniego.

Jeśli jednak chcesz zrobić swojego pysznego, domowego kebaba z dowolnymi dodatkami, stwórz to danie tak, jak lubisz. Powyżej przedstawiamy ci przepis na domowego kebaba z kurczaka. Wszystko, czego będziesz potrzebować, znajdziesz w rozpisce ze składnikami.

Składniki do przygotowania sosu czosnkowego:

  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 180 ml jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Podanie

To pyszne danie smaczny domowy kebab drobiowy podawaj z twoimi ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować je z frytkami, z surówkami lub sałatkami z sosem czosnkowym. Kebaba możesz także zawinąć w tortillę, bułkę do kebaba lub chlebka pitę. Smacznego!