Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Mięso od mistrza czyli jak łączyć owoce z mięsem? Zasady zdrowego żywienia – z czym i ile mięsa spożywać? Idealnych sosów i marynat do mięs z grilla. Marynaty do mięs 5 najlepszych przepisów.
Goście w drodze co podać? – ekspresowe przekąski na zaskoczenie niespodziewanych gości
Zwykle jesteśmy przygotowani na wizytę gości, jednak nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć. Niespodziewane wizyty dawno niewidzianych znajomych mogą być nie lada problemem. Kiedy w lodówce pustki, a my nie mamy pomysłu na pyszną potrawę, należy postawić na coś szybkiego, prostego, ale niezwykle smacznego. Świetnym rozwiązaniem, w tym przypadku będą koreczki. Możemy je zrobić na wiele różnych sposobów, z użyciem produktów, które akurat mamy pod ręką. Taka potrawa z pewnością zachwyci niespodziewanych gości, więc przygotuj sobie karteczkę i długopis, bo z pewnością będą chcieli dostać od Ciebie przepis!
Wybierz się na szybkie zakupy do firmowego sklepu Hańderek. Właśnie tam znajdziesz ogromny wybór świeżych wędlin i mięsa.
Do tego przepisu, najlepiej sprawdzą się kiełbaski grillowe z papryką. Ich bogaty aromat i chrupiąca skórka, przypadnie do gustu każdemu.
Podsmaż je na patelni i pokrój na kawałki o wielkości około 2,5 cm. Nabijaj na wykałaczkę po jednym kawałku, dokładając przy tym pomidorki koktajlowe oraz małe, piklowane ogórki. Takie koreczki to smaczny i zdrowy posiłek. Podawaj je z kawałkami świeżego pieczywa lub grillowanymi warzywami.
Mięso od mistrza, czyli jak łączyć owoce z mięsem?
Słodki smak świeżego owocu i ciężka, aromatyczna nuta pieczonego mięsa? Tak, to zdecydowanie odpowiednie połączenie.
Wiele osób boi się eksperymentować w kuchni i łączyć nieznane dotąd smaki. To duży błąd, który warto naprawić. Takie niebanalne kombinacje, mogą odkryć przed Tobą wiele ciekawych i wartych odtworzenie przepisów. Sezonowe owoce z wielu egzotycznych krajów, w ciągu całego roku są dostępne również w polskich marketach.
Wykorzystaj ten fakt i zabierz się za gotowanie! Oprócz owoców potrzebne jest oczywiście najwyższej jakości mięso. Świeżego kurczaka i aromatyczny boczek znajdziesz w sklepie firmowym Hańderek. Największy wybór smacznych mięs w super cenach, znajdziesz właśnie tam.
Jakie owoce pasują do takiej potrawy?
Z pewnością nie wszystkie, więc należy dobrze zastanowić się przed wyborem. Mango, ananas i pomarańcza to najbezpieczniejsza opcja. Najlepiej pasują do pieczonych mięs, nadając im świeżości i nutki słodyczy. Aby je połączyć, stwórz barwne szaszłyki. Pokrój 3 piersi z kurczaka w grubą kostkę, kawałki mają być wielkości około 4 cm. Usmaż je na patelni z łyżką oliwy, dodając przyprawy takie jak papryka wędzona, kolendra i odrobina curry. Zamień zwykły pieprz na cytrynowy i posyp nim mięso. Do tego sól, wedle uznania. Gotowego kurczaka przełóż na talerz. Na zmianę na patyczek nabijaj jego kawałki, pokrojone mango, pomarańczę oraz czerwoną, świeżą paprykę.
Tak przygotowaną potrawę, oprósz jeszcze płatkami chilli. Całość świetnie smakuje wraz z frytkami ze słodkich ziemniaków lub ciemnym pieczywem.
Zasady zdrowego żywienia – z czym i ile mięsa spożywać?
W mediach wszelkiego rodzaju często możemy spotkać się z przeróżnymi zasadami, jak powinien wyglądać zdrowy i zbilansowany posiłek. Ile w codziennej diecie powinno znaleźć się białka, węglowodanów i tłuszczy? Na te pytania znajdziesz tutaj odpowiedzi. Problemem jest już sama ilość spożywanego mięsa. Niektórzy radzą, aby było go jak najmniej, inni polecają diety, które opierają się na nim.
Jaka powinna być więc jego prawidłowa ilość?
Najlepiej zobrazować sobie to, dzieląc talerz na 4 równe części. Jego 50% powierzchni powinny zajmować warzywa i owoce. 25% wysokiej jakości mięso lub inne źródło białka, a kolejne 25% wszelkiego rodzaju kasze, makarony i inne produkty mączne. Powinniśmy pamiętać o przestrzeganiu tej prostej zasady, a z pewnością szybko zauważymy efekty. Nie będzie to tylko utrata wagi, ale również poprawa samopoczucia i zdrowia naszego organizmu. Po pewnym czasie będziemy mieli więcej energii i sił na wykonywanie codziennych prac i obowiązków. Warto zaznaczyć, że mięso, które spożywamy, powinniśmy kupować ze sprawdzonego źródła. Musi być świeże i wysokiej jakości. W zbilansowanej diecie powinniśmy zwrócić uwagę na drób, szczególnie indyk będzie wyśmienity zarówno na kanapki, jak i do obiadu. Od czasu do czasu, pozwólmy sobie jednak na mięsne frykasy takie jak boczek lub schab.
W oficjalnym sklepie Hańderek znajdziemy bogaty wybór wędlin, mięs oraz szynek, które idealnie sprawdzą się jako wartościowe źródło białka. W codziennym życiu pamiętajmy o umiarze, a wtedy będziemy mogli sobie pozwolić na wszystkie wyśmienite smakołyki.
Idealne sosy i marynaty do mięs z grilla
Gdzie pojawia się grill, tam znajdą się wysokiej jakości produkty marki Hańderek! Znajdziesz je w oficjalnym sklepie, bogata oferta świeżych mięs, wędlin i szynek z pewnością zachwyci każdego. Wybierz się na zakupy spożywcze po filety z indyka. Są idealne na letni wieczór, grillowane smakują przepysznie. Soczyste kawałki mięsa najlepiej jest wcześniej zamarynować. To pozwoli wydobyć z nich pełnię smaku i staną się miękkie oraz soczyste.
Marynaty z użyciem wielu różnych przypraw, bardzo łatwo stworzysz w swojej kuchni. Niezależnie od gatunku mięsa, warto zostawić je w takiej kąpieli na kilka godzin przed przygotowaniem. Żeby stworzyć marynatę, potrzebna jest oliwa. Wlej do dużej miski nawet pół kubka. Do tego dodaj soli, pieprzu ziołowego oraz wędzonej papryki. Taka baza pozwoli na późniejsze dołożenie przypraw i ziół, które uwielbiają Twoi domownicy. Skocz do ogródka i wybierz gałązki rozmarynu, kolendrę, pietruszkę, czosnek oraz tymianek. Posiekaj je drobno i natrzyj nimi mięso. We własnoręcznym przygotowaniu marynaty, masz ogromną dowolność!
Wszystko włóż do miski, dokładnie zamieszaj i schowaj do lodówki. Wystarczy godzina, ale jeżeli masz więcej czasu, zostaw je na całą noc. Kiedy mięso marynuje się, przygotuj szybki i pyszny sos jogurtowy. Potrzebny będzie jogurt grecki, łyżka oliwy, świeże zioła, sól i pieprz oraz łyżeczka majonezu. Wszystko wymieszaj dokładnie w pojemniku, i odstaw do lodówki na 15 minut. Polewaj nim ulubione mięso z grilla, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze!
Marynaty do mięs: TOP5 najlepszych przepisów
Nie tylko mięso na grilla można marynować. Każdy jego kawałek, będzie do tego odpowiedni, niezależnie od okoliczności. Nawet codzienny schab, będzie znacznie smaczniejszy, gdy wcześniej kilka godzin poleży w chłodnej lodówce, natarty oliwą i aromatycznymi przyprawami.
Odwiedź oficjalny sklep firmy Hańderek, gdzie znajdziesz pyszne wędliny, szynki, kiełbaski oraz świeże mięso, które z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie.
Marynaty do polędwiczki
Wybierz wysokiej jakości polędwiczki i włóż je do dużej miski. Dodaj do nich odrobinę masła, świeżą kolendrę, pietruszkę, cebulę i grubo mielony pieprz. Całość wsadź do lodówki na 2 godziny, po czym wrzuć na grilla. Dla osób, które preferują cięższe smakołyki, weź kawałek boczku marki Hańderek, całość dokładnie pokryj wędzoną papryką, świeżym szczypiorkiem, czosnkiem i pieprzem ziołowym. Tak zamarynowane mięso będzie niezwykle aromatyczne i pełne smaku!
Piersi z kurczaka w dwóch wersjach
Na pewno zostaną gorąco przyjęte przez wszystkich domowników. Pokrój mięso na kawałki wielkości 3 cm i przełóż je po równo do dwóch misek. Do pierwszej wlej 3 łyżki oliwy oraz sok z połówki cytryny. Do tego świeża kolendra, 5 ząbków czosnku oraz 3 łyżeczki mieszanki curry. Do drugiej miski wlej 3 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki jogurtu greckiego oraz 1 łyżeczkę miodu. Przypraw całość świeżo mielonym, ziołowym pieprzem, odrobiną papryczki chilli oraz solą. Obie miski przykryj i schowaj do lodówki na godzinę. Takiego grillowanego kurczaka w dwóch wersjach, polubią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Ostatnia marynata, wyróżnia się delikatnością i pomysłowością wykonania.
Pierś z indyka pokrój w plasterki
W moździerzu rozetrzyj 4 ząbki czosnku, odrobinę cebuli, kilka ziarenek gałki muszkatołowej oraz 3 nitki szafranu. Do tego odrobina soli i pieprzu. Mięso natrzyj przygotowaną pastą, dodając do niej jeszcze kilka kropel oliwy. Odstaw całość do lodówki na 2 godziny. Grillowanego indyka podawaj w towarzystwie świeżych warzyw i pieczonych ziemniaczków.