Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki
Składniki: – opakowanie makaronu rurki (500 g) – 200 g szynki Tradycyjnej (Hańderek) – 300 ml śmietany 18% – 200 g sera mozzarella – 1 brokuł – 300 g pieczarek – 500 g mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, cukinia i fasolka) – sól, pieprz – zioła – suszona bazylia, oregano, majeranek – kilka pomidorków koktajlowych. …
Składniki
opakowanie makaronu rurki (500 g)
200 g szynki Tradycyjnej (Hańderek)
300 ml śmietany 18%
200 g sera mozzarella
1 brokuł
300 g pieczarek
500 g mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, cukinia i fasolka)
sól, pieprz
zioła - suszona bazylia, oregano, majeranek
kilka pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania
- Pieczarki kroimy na kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki. Ser mozzarella ścieramy na tarce (możecie dać ser jaki macie), pomidorki kroimy na ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę.
- Na patelnię wrzucamy pieczarki, dodajemy odrobinę soli i je dusimy. Następnie dodajemy odrobinę oleju i je podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski. Tak samo postępujemy z szynką - lekko ją podsmażamy na tej samej patelni.
- Mrożone warzywa razem z brokułem przekładamy na patelnię i dodajemy odrobinę wody, chwilkę je dusimy, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente.
- Warzywa przekładamy do miski, dodajemy makaron, szynkę, pieczarki i mieszamy. Próbujemy jak smakują i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Do śmietany dodajemy pieprz i odrobinę soli. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Na koniec dodajemy połowę sera i mieszamy.
- Makaron z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy pomidorki i posypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.