Składniki

500 g cebuli
paróweczki z szynki (Hańderek)
50 g masła
1 łyżka oleju +olej do wysmarowania formy (np. olej kokosowy)
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki tymianku
3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
sól i pieprz
500 ml bulionu drobiowego
dodatkowo 30 g masła
opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu.

Sposób przygotowania

  1. Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym.
  3. Rozpuść masło i olej , dodaj cukier i tymianek. Wymieszaj, a następnie wrzuć cebulę, duś do chwili, aż uzyska złoty kolor.
  4. Przełóż do miseczki. Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu żaroodpornym.
  5. Możesz spryskać oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne. Każdą warstwę przekładaj cebulą nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę. Co kilka warstw dopraw solą i pieprzem. Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut.
  7. Podaj dodatkowo z grillowanymi parówkami.