Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 łyżeczka masła
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3-4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
– 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
– 3-4 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, gorące rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. W międzyczasie obierz i drobniutko pokrój cebulę. Umaż ją na niewielkiej ilości oleju – do zeszklenia. Cebulę przełóż do ziemniaków. Dodaj żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ziemniakami. Na końcu stopniowo wymieszaj z mąką. Ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. Kulki spłaszcz, każdą panieruj lekko w bułce tartej i ułóż na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron po kilka minut, na rumiano. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com