CIORBA DE BURTA
CIORBA DE BURTA
(Czyli flaczki po rumuńsku)
Składniki:
– 1 kg flaków wołowych, sparzonych, niedoprawianych
– 2 kostki rosołowe
– 1,5 l wody
– 0,5 l mleka
– jedna marchewka
– 1 cebula
– mały kawałek selera korzeniowego
– 5-6 ząbków czosnku
– pół kubka śmietany
– biały ocet winny
– liść laurowy
– ziele angielskie
– sól, pieprz
Do podania:
– pół kubka kwaśnej śmietany
– ostre marynowane papryczki
– chleb
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki białego octu winnego
– łyżka oleju
– sól
Przygotowanie:
Flaki opłukać, gotować około pół godziny (do względnej miękkości), przecedzić, wymienić wodę. Dolać mleko, zagotować, dodać kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać i dorzucić do wywaru, gotować około 20 minut. Czosnek drobno posiekać i dorzucić pod koniec gotowania. Zaprawić octem do smaku, dodać sól i pieprz. W osobnym naczynku rozrobić śmietanę z gorącą zupą i dolać do zupy. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zmieszać z octem, olejem i szczyptą soli w osobnym naczynku, tak, aby każdy mógł doprawić sobie swoją porcję według uznania. Podawać z papryczkami, śmietaną i chlebem
*Przepis pochodzi z: http://trojspojrzenie.