Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Potrawy kuchni hiszpańskiej są w Polsce nieco niedoceniane. Częściej sięgamy po kuchnię włoską lub francuską, a szkoda. Kuchnia hiszpańska ma bowiem proste przepisy i smakuje naprawdę wybornie. Jej wielką zaletą jest różnorodność smaków i aromatów. Każdy znajdzie tu coś wyjątkowego dla siebie.
Kuchnia hiszpańska, chociaż jest częścią kuchni śródziemnomorskiej, znacznie różni się od greckiej i włoskiej. O ile ryby i owoce morza znajdziemy także w drugim końcu basenu Morza Śródziemnego, to kuchnia hiszpańska ma coś, co ją wyróżnia – bogactwo wędlin podawanych przy bardzo różnych okazjach. Najbardziej znane to:
– chorizo, czyli kiełbasa pikantna
– jamón serrano – różnorodne suszone wędzone szynki,
– salchichón – sucha kiełbasa.
Wędliny podaje się jako przystawki lub wykorzystuje jako składnik dań głównych.
Hiszpanie są też koneserami win. Najbardziej znana jest Sangria, ale serwuje się też inne (przeważnie czerwone) wina oraz sherry.
Tradycyjne hiszpańskie potrawy rzadko goszczą na naszych stołach. Trudno zrozumieć czemu, bo bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Kuchnia hiszpańska ma bowiem przepisy bazujące na prostocie – nawet niewprawny kucharz poradzi sobie ze zrobieniem paelli lub omleta hiszpańskiego.
Ciekawostką kuchni hiszpańskiej jest gazpacho – zimna zupa pomidorowa podawana jako napój orzeźwiający. W sezonie letnim warto ją wypróbować także w naszych warunkach.
Paella uchodzi za wizytówkę kuchni hiszpańskiej. W rzeczywistości to po prostu ryż z różnorakimi warzywami i dodatkiem mięs, ryb, owoców morza lub wędlin np. chorizo. Podaje się ją bardzo często i przy różnych okazjach.
Tajemnica paelli tkwi w sposobie jej przyrządzenia. Hiszpanie używają do tego celu szerokiego rondla z płaskim dnem i delikatnie przypalają spód ryżu, by nadać potrawie wyrazistego smaku i chrupkości.
Paella pochodzi z Walencji, ale jest przyrządzana w całej Hiszpanii. Ciekawostką jest jej skład. Im bliżej morza, tym częściej do rondla trafiają ryby i skorupiaki. W śródlądowej części kraju paellę przyrządza się z drobiem (indyk, kurczak) lub mięsem np. z królika.
Gazpacho nazywane jest zupą, ale można polemizować z tym określeniem, ponieważ danie nie wymaga gotowania. Przyrządzane jest z blendowanych pomidorów z dodatkiem świeżych warzyw (ogórki, papryka, cebula) oraz oliwy z oliwek i przypraw – sól, pieprz, czosnek, mięta. Aby miało bardziej wyrazisty smak, można dodać kilka kropli octu winnego.
Gazpacho jest szczególnie popularne w Andaluzji, jednym z cieplejszych regionów Hiszpanii, jednak potrawa ta, podobnie jak paella ma wiele odmian. Jedna z nich zakłada przygotowanie gazpacho z owoców.
Pinchos morunos to danie, które do kuchni hiszpańskiej wprowadzili zamieszkujący niegdyś Półwysep Iberyjski Maurowie. Lubowali się oni w daniach mięsnych o wyrazistym smaku i stąd pinchos morunos, czyli znane wszystkim szaszłyki w wersji aromatycznej i bardzo pikantnej.
Marynowane w przyprawach mięso drobiowe lub wieprzowe jest smażone lub grillowane, a następnie nakładane na patyczki lub metalowe pałeczki do szaszłyków. Kawałki mięsa można poprzetykać warzywami, najczęściej w grę wchodzi cebula lub papryka, bo te warzywa idealnie podkreślają smak mięsa i nadają mu wyrazistości. Pinchos morunos podaje się między innymi na piknikach i plenerowych imprezach.
Jambalaya jest potrawą wywodzącą się z kuchni kreolskiej, bardzo rozpowszechnioną na świecie, między innymi w USA.
Jak większość dań kuchni hiszpańskiej, jambalaya bazuje na ryżu i mięsie z dodatkiem warzyw. W potrawie można znaleźć krewetki, kiełbasę, kurczaka, chorizo, a z warzyw obowiązkowo cebulę, paprykę i seler. Do czerwonej wersji jambalai dodaje się pomidory, w wersji białej się je pomija, czasem zastępując śmietaną.
Jambalaya ma dość specyficzny, często pikantny smak, który nadają jej ostra papryka, czosnek, oregano, sól i tymianek. Jest idealna na spotkania w większym gronie, także na pikniki.
Omlet hiszpański nie jest może tak popularny jak omlet francuski, niemniej chętnie zajadają się nim nie tylko Hiszpanie. To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej odznacza się dużą prostotą wykonania i niebiańskim smakiem. Do jego przyrządzenia wystarczą jajka, ziemniaki, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy. Ziemniaki i cebulę trzeba podsmażać na patelni tak długo, aż będą miękkie i rumiane, następnie wylać na nie roztrzepane (ale nie ubite na pianę) jajka oraz przyprawy. Największą sztuką jest odwrócenie omletu na drugą stronę – najłatwiej to zrobić, wykorzystując drugą patelnię.
Tortilla de patatas może być podawana na ciepło lub na zimno o każdej porze dnia. W obu przypadkach smakuje równie wybornie.