+48 33 817 71 94

Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Składniki na ciasto:
–  230g mąki pszennej

–  1 jajko

–  120g prawdziwego masła

–  Sól.

 

Składniki na farsz:
–  1 duża czerwona cebula

–  300g pieczarek

–  około 250g wędzonej szynki Z Wędzarni (Hańderek)

–  150g tartego sera typu gouda

–  3 jajka

–  pół szklanki śmietanki

–  szklanka mleka

–  masło klarowane do podsmażenia

–  posiekana natka pietruszki – mniej więcej pół pęczka

–  sól i czarny pieprz do smaku.

 
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej ceramiczną). Widelcem podziurkować spód i zakryć folią aluminiową. Na wierzch wsypać fasolę, ryż lub kulki ceramiczne wielokrotnego użytku.
Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową oraz ceramiczne kulki i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Aby przygotować farsz należy cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Posolić do smaku. Gdy cebula zmięknie przełożyć do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażyć umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy ładnie się zrumienią przełożyć do miski z cebulą. Do tej samej miski dołożyć pokrojoną w niewielką kostkę wędlinę oraz starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
 
W drugiej misce połączyć ze sobą mleko, śmietankę oraz roztrzepane jajka. Dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
 
Na podpieczony wcześniej kruchy spód ułożyć równomiernie składniki i zalać masą jajeczną. Piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnapiniata.pl

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing