
Żurek z szaszłykami z kiełbasą
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
– 300-400ml zakwasu
– 400g kiełbasy Wiejska Tradycyjna
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 pietruszka
– 1 por
– 3 ziemniaki
– 3 łyżeczki chrzanu
– 5 jajek
– sól, pieprz
– papryka słodka, papryka ostra
– czosnek granulowany
– majeranek.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzywa
przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i
miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.
Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki
od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki.
Całość możemy udekorować szczypiorkiem.
/przepis przygotowano we współpracy z www.szefowa-kuchni.blogspot.com /