Żurek z szaszłykami z kiełbasą
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
–  300-400ml zakwasu
–  400g kiełbasy Wiejska Tradycyjna
–  1 arkusz ciasta francuskiego
–  2 marchewki
–  2 cebule
–  3 łodygi selera naciowego
–  1 pietruszka
–  1 por
–  3 ziemniaki
–  3 łyżeczki chrzanu
–  5 jajek
–  sól, pieprz
–  papryka słodka, papryka ostra
–  czosnek granulowany
–  majeranek.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzywa

przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i

miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.

Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki

od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki.

Całość możemy udekorować szczypiorkiem.
 

 

 

 

 

/przepis przygotowano we współpracy z www.szefowa-kuchni.blogspot.com /