Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:

o    Filety z piersi kurczaka – 500 g

o    Kiełbasa Chorizo – 200 g

o    Krewetki królewskie – 200 g

o    Ryż długoziarnisty

o    Cebula – 1-2 szt.

o    Czosnek – 3-4 ząbki

o    Czerwona papryka – 1 łyżka

o    Pomidory – 1 puszka

o    Bulion z kury – 600 ml

o    Mrożony groszek – 100 g

o    Oliwa z oliwek – 4 łyżki

o    Pietruszka – 1 łyżka (pokrojonej)

o    Tymianek – 1 łyżka

o    Sól, pieprz – do smaku

 

Wykonanie:

Przypiecz na oleju (patelnia lub wok) pierś z kurczaka ale tak aby nie przywarła do podłoża. Z obu stron.

Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż aż będą miękkie ale nie przypalone.

Pokrój kiełbasę chorizo na małe kawałki i gotuj aż kiełbasa będzie pływać we własnych sokach.

Zmniejsz ogień na piecu, dodaj pieprz, pomidory, groszek i gotuj aż warzywa będą miękkie.

Polej bulionem, dodaj ryż, krewetki i gotuj mieszając od czasu do czasu aż wszystko będzie wystarczająco miękkie.

Dodaj pietruszkę, tymianek i inne przyprawy do smaku.

Gotuj wszystko aż bulion wsiąknie w ryż.

 

Smacznego !