Necówka domowa z mięsa mielonego z polędwiczką wieprzową

Necówka domowa z mięsa mielonego z polędwiczką wieprzową

Czy wiecie co się kryje pod tajemniczym hasłem „necówka domowa”? Nie będziemy Was trzymać w niepewności, choć dyskusja na ten temat mogłaby być całkiem ciekawa. Necówka jest znana głównie mieszkańcom Śląska. Używają oni słowo „nec” jako określenie siatki, a sama potrawa jest znana m.in. z wesel. Potwierdzacie?

Czym jest necówka domowa?

Necówka domowa to regionalna potrawa przyrządzana z wieprzowego mięsa mielonego, nadziewana polędwiczką wieprzową. W innych rejonach Polski odpowiednikiem byłaby pieczeń lub klops. Śląski specjał przygotowuje się jednak inaczej. Przed pieczeniem jest wkładany do siatki wędliniarskiej, dzięki czemu zachowuje zbitą strukturę. Musicie wiedzieć, że Ślązacy kochają wiązanie mięsa. Widać to przy przygotowywaniu zrazów, roladek i innych potraw. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na necówkę domową z mięsa mielonego z polędwiczką wieprzową w środku. Wierzymy, że będziecie zachwyceni efektem końcowym.

Przepis na necówkę z polędwicą wieprzową

Zacznijmy od wyboru składników. My tradycyjnie wybieramy mięsa od Hańderka ze sklepu firmowego, które polecamy również Wam.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 godzin
Czas gotowania 01:30 godzin
Gotowe w 01:40 godzin
Danie dla osób 5
Poziom trudności Średnie

Ingredients

Do przygotowania dania będziecie potrzebować:
1kg karkówki (można poprosić o zmielenie w sklepie)
0,4 kg polędwiczki wieprzowej
4 ząbki czosnku
1 suchą bułkę lub 60 g bułki tartej
2 cebule
0,120 l mleka
2 jaja
Przydadzą się również przyprawy, które wzniosą mięso na kulinarne wyżyny. Będą to:
Po łyżeczce suszonego chilli i mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
Kminek do posypania mięsa.
I najważniejszy element: siatka otokowa (wędliniarska)!

Sposób przygotowania

Jak zrobić necówkę domową?
    No to zaczynamy zabawę.
    1. Potrzebujecie mięso mielone, więc albo poprosiliście o zmielenie w sklepie, albo musicie je zmielić sami.
    2. Zetrzyjcie też i namoczcie bułkę. Cebulę bardzo drobno posiekajcie albo zmielcie przepuszczając przez maszynkę do mielenia mięsa. Czosnek musicie przecisnąć przez praskę.
    3. Wszystkie składniki teraz połączcie i dokładnie wymieszajcie. Poświęćcie na to parę minut. Mięso musi stać się lepkie, a poszczególne elementy stanowić jedność.
    4. Teraz zajmijcie się polędwiczką wieprzową. Trzeba ją oczyścić z błon i jeśli jest dość gruba, przekroić na pół. Przyprawione mięso mielone podzielcie na 2 części i rozciągnijcie na stole, tak aby można było na środek położyć polędwiczkę.
    5. Farszem dokładnie oblepcie mięso starając się, żeby nie rozklejało się na łączeniu. Możecie maczać ręce w wodzie, aby wieprzowina nie lepiła się do rąk.
    6. Na uformowane mięso naciągnijcie siatkę i solidnie ją zwiążcie na końcach. Tak przygotowany pakunek pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia przewróćcie necówkę tak, aby opiekła się też z drugiej strony.

    Dodatkowe wskazówki

    Jak serwować necówkę?

    Powyższy sposób przygotowania daje spore możliwości. Pozwala na wykorzystanie mięsa na zimno jako wędlinę, lub na ciepło z sosem. Jeśli zdecydujecie się podawać je na gorąco, polecamy wersję z kluskami śląskimi i sosem chrzanowym. Osoby lubiące wytrawne smaki, mogą połączyć chrzan z żurawiną.

    Wędlinę można spożywać tradycyjnie z kanapkami, ale równie dobrze może ona stanowić uzupełnienie wiejskiego stołu na weselu lub zostać zaserwowana na desce regionalnych wędlin. Czy zachęciliśmy Was do wypróbowania tego specjału?