
Konfitura z czerwonej cebuli do pasztetu
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
SKŁADNIKI:
- 1 duża, czerwona cebula (drobno pokrojona)
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 3- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie (wg. uznania):
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę doprawioną cukrem, solą i sosem balsamico, szklimy na niewielkim ogniu, następnie dusimy pod przykryciem do miękkości. Ilość cukru można ustalić wg własnych preferencji.
Miękką cebulę odkrywamy i na delikatnie zwiększonym ogniu redukujemy sos przez kilka minut.
Pasztet podgrzewamy, kroimy w średniej grubości plastry i polewamy odrobiną konfitury.