
Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Lista składników:
– 4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek)
– 2 małe cukinie
– olej rzepakowy lub oliwa
– 3 pomidory
– 1 czerwona cebula
– natka pietruszki
– limonka, sok wyciśnięty z 1/4
– sól.
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.
Salsa pomidorowa:
Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę.
Smacznego!
https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2017/05/grillowana-cukinia-z-salsa-i.html