Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Grillowanie jest jedną z najczęściej wybieranych ciepłych form przygotowywania potraw. Można grillować mięsa, warzywa, sery lub owoce. Jakie są najczęstsze techniki grillowania? Możecie przeczytać w naszym tekście.
Jak zrobić idealne mięso na grilla? Jak długo smażyć mięso na grilla? To najczęściej zadawane pytania przez osoby zaczynające przygodę z grillowaniem. Każdy z nas lubi dobrze doprawione, przyrządzone, chrupkie oraz soczyste mięso z grilla jak karczek czy kiełbasa.
Jak więc zamarynować mięso na grilla? Aby uzyskać taki rezultat, należy zamarynować mięso na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki przegryzą się ze sobą.
Jak prawidłowo grillować? Kolejną istotną rzeczą jest dopilnowanie, aby była uzyskać odpowiednią temperaturę. Nie można doprowadzić do tego, żeby temperatura była za wysoka. Niestety wtedy może dojść do przypalenia mięsa. Zaś za niska temperatura może spowodować, że danie będzie niedogotowane i surowe. Kluczowym elementem jest obracanie mięsa i polewanie wszelkimi sosami. To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej apetyczne i smakowite. Tak naprawdę oferta grillowa jest bardzo duża. Możemy przyrządzić wiele pysznych dań z mięsa, warzyw czy owoców.
Techniki grillowania można podzielić na pośrednie oraz bezpośrednie. Pierwszy sposób to grillowanie metodą pośrednią. Jeśli posiadasz grill węglowy lub gazowy z funkcją zamykania pokrywy, to łatwo możesz przyrządzić potrawę. Wtedy grill pełni funkcję piekarnika z termoobiegiem. Dzięki temu gorące powietrze podgrzewa potrawy w grillu.
Tę metodę stosujemy do:
Te mięsa muszą grillować się dłużej niż 25 minut.
Jak grillować, aby nie spalić potraw? Wielu z nas zastanawia się nad tym. To bardzo proste, trzeba tylko przestrzegać określonych zasad:
Planking to mniej znana forma grillowania. Polega na tym, że grilluje się potrawy na specjalnych deskach, np. klonowej lub cedrowej. Głównie przyrządza się na nich ryby. Jednak coraz częściej można spotkać na rynku deski, na których można grillować również sery, owoce morza albo mięsa. Tu wtedy mowa o pośredniej metodzie grillowania.
Grillowanie na deskach polega na tym, że danie się wędzi. Drewniana deska musi trochę się tlić, dzięki temu czuć piękny aromat. Temperatura musi być odpowiednia, aby nie doprowadzić do zapalenia się deski.
Inną ważną rzeczą jest namoczenie deski przed samym grillowaniem. Jeśli zostanie namoczona w alkoholach lub sokach, to wtedy potrawa tym nasiąknie. Takie grillowanie na deskach jest uważane za zdrowsze niż tradycyjne grillowanie. Jeśli szukacie inspiracji, to zajrzyjcie do artykułu o Lekkostrawnym menu na grilla: przepisy i pomysły na dania z grillowanymi warzywami.
Jak wiadomo, każdy grill posiada ruszt. Innowacyjnym pomysłem są grille z dwustronnym rusztem. Jeden ruszt jest stożkowy, a drugi rynienkowy. Grillowanie na dwustronnych rusztach ma same plusy. Strona stożkowa odpowiada za to, aby dania nie przywierały i nie spaliły się. Na tym ruszcie wyciekają wszelkie tłuszcze, które dzięki odparowywaniu wracają do środka potrawy. Ma to za zadanie uzyskać i wymuskać grillowany aromat i smak. Na tym ruszcie można grillować mięso drobiowe lub jagnięcinę.
Zaś ruszt rynienkowy będzie odpowiadać za odprowadzenie tłuszczu. Na nim będzie można przygotować dania takie jak: owoce morza, ryby, warzywa oraz owoce. Ten kształt rusztu sprawia, że tłuszcz zostanie w ruszcie, ale poprzez wysoką temperaturę smak i aromat z powrotem wnikną do potraw.
Grillowanie techniką 3-2-1, to nowoczesny pomysł na przyrządzenie delikatnej potrawy. Jak przygotować mięso na grilla? Polega to na tym, że mięso, np. żeberka przez 3 godziny wędzimy w niskiej temperaturze, najlepiej poniżej 135 stopni. Później 2 godziny dusimy w brytfannie żeliwnej w temperaturze 200 stopni. Najlepiej uzupełnić brytfannę jakimś sosem lub zmieszanym sosem z dodatkiem alkoholu. Pozwoli to nadać jeszcze lepszy smak i soczystość przygotowywanej potrawy. Następnie przez godzinę karmelizujemy na ruszcie. Na wspomniane żeberka nalewamy glazurę lub gęsty sos oraz w ten sposób zapiekamy. Sami przekonajcie się, że te żeberka to istne niebo w gębie.
Grillowanie metodą bezpośrednią może zastąpić zwykłe pieczenie dań. Jest to idealny sposób na przyrządzenie szybkich dań, które zajmie mniej niż pół godziny. Tyczy się to przede wszystkim:
W tym przypadku można mieć grilla z pokrywą lub bez. Nie trzeba obawiać się przypalenia mięsa czy warzyw. To jest najczęściej wybierany sposób grillowania. Jest prosty, szybki oraz nie wymaga większych umiejętności. Wiadomo, że potrawy trzeba obracać, aby były gotowe do spożycia. Grill powinien osiągnąć temperaturę około 290 stopni.