Wytrawne gofry szynkowe
Składniki:
- 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty (Hańderek)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 300 g pieczarek
- 3 średnie ziemniaki
- 1 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę, pieczarki i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.ala-piecze.blogspot.com
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 300 g kiełbasy kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli
- 500 ml sosu pomidorowego
- opcjonalnie ryż do gotowego już dania.
Wykonanie:
Ciecierzyce zalewamy na noc zimną wodą, zostawiamy aby napęczniała. Następnie przepłukujemy ją na sitku pod wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą - 1 porcja ciecierzycy i 4 porcje wody. Wodę solimy. Gotujemy 40 minut, czas zawsze jest podany na opakowaniu.
Paprykę kroimy w większą kostkę, czosnek także, pieczarki w plasterki. Kiełbasę kroimy na pół i na plasterki.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, podsmażamy je z odrobiną soli, jak już będą gotowe dodajemy paprykę i czosnek. Wlewamy ocet balsamiczny i sos pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilkę, następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem dusimy 20 minut.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do ciecierzycy, przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chilli, sól, pieprz. Można podawać z ryżem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki:-
- około 1,5 litra bulionu
- 2 pory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 150 g Szynka Polska (Hańderek)
- 100 g pieczarek
- 100 g serka topionego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ser żółty
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- 20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
- 30 dag świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 szalotki
- 2 liście laurowe
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- Jarzynka lub sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania.
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Składniki:
- 5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
- 4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- łodyżki z natki pietruszki
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- olej do pieczenia
- parmezan lub żółty ser do posypania
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznacz na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg - z niego obierz łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrąż środek każdego ziemniaka, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przełóż do rondelka i gotuj do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Pokrój też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie rozgnieć widelcem na puree, dodając masło (masa musi być bardzo gładka). Oczywiście wcześniej pozbądź się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaj cebulę (odsącz ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą ziemniaczaną. Wyjmij z wody i dokładnie odsącz wcześniej wydrążone ziemniaki. Każdy w środku lekko oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełnij przygotowaną masą z tzw. „czubkiem”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC (góra-dół, bez termo-obiegu) na ok. 60 minut.
10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprósz startym parmezanem lub innym żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, serwuj ziemniaki np. z sosem czosnkowym.
*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com
Składniki :
- 2 średniej wielkości cukinie
- plastry szynki np. Polska (Hańderek)
- w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii
- 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz kolorowy
- wykałaczki
- papier do pieczenia.
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, gorące rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. W międzyczasie obierz i drobniutko pokrój cebulę. Umaż ją na niewielkiej ilości oleju - do zeszklenia. Cebulę przełóż do ziemniaków. Dodaj żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ziemniakami. Na końcu stopniowo wymieszaj z mąką. Ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. Kulki spłaszcz, każdą panieruj lekko w bułce tartej i ułóż na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron po kilka minut, na rumiano. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com
Składniki:
- 30 dag makaronu penne
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
- 20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
- 1 łyżka oliwy
- 10 dag twardego owczego sera pecorino romano
- natka pietruszki do posypania
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny, świeżo mielony.
Sposób przygotowania:- Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
- Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.
Podawać od razu gorące.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Ciasto:
- 180 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 g oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- jajko do posmarowania ciasta
- garść łuskanych ziaren słonecznika.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 200 g szynki Zrazowej (Hańderek)
- 250 g sera żółtego
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- łyżka oleju kokosowego.
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.
Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki.
Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz.
Jeden okrąg ciasta umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej miseczki jaką posiadacie w domu. Dookoła niej zostawiamy około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto.
Całość posypujemy tartym żółtym serem.
Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka zaczynając od środka, czyli od miseczki do zewnątrz, tworząc promienie. Ma wyjść 16 promieni. Promienie podwijamy "otwartą" częścią do góry.
Jajko rozbijamy z odrobiną wody i cienko smarujmy słoneczko, po czym obficie posypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000C przez 25 minut.
SMACZNEGO!
Składniki:
- 300g makaronu
- 300g szynka ze wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 puszka kukurydzy
- 100g czarnych oliwek
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 500g przecieru pomidorowego
- 150g mozzarelli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej.
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.
3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z https://szefowa-kuchni.blogspot.com
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 15 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki miodu
- duża szczypta soli (do smaku)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oliwy
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1-2 młode, zielone cukinie
- musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
- tarta mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz, majeranek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- mleko do posmarowania boków ciasta.
Przygotowanie:
Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.
Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki. Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com
Ciasto:
- 500g mąki
- 1 szklanki wody
- 10g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 25g oliwy.
Nadzienie na 3 szt.:
- 300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
- papryka
- pomidorki cocktailowe
- ser gouda
- oliwki
- pieczarki
- kukurydza
- sos pomidorowy
- oregano.
Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
Składniki:
- 220g mango
- 180g Szynki Spod Powału (Hańderek)
- 200g roszponki
- kulki sera mozarella
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki miodu
- sos balsamico
- orzechy nerkowca do posypania
Mango pokrój w kostkę, Szynkę w paseczki. Roszponkę ułóż na talerzu. Dodać pokrojone mango i szynkę oraz kulki mozzarelli. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Dresingiem polać sałatkę. Całość posypać orzechami nerkowca i delikatnie polać sosem balsamico. Podawać bez zwłoki J.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com
Składniki:
- szynka Złocista (Hańderek)
- puszka pulpy pomidorowej z bazylią
- sok z pomidorów
- seler naciowy
- mleko kokosowe
- kawałek selera
- kawałek cukinii
- marchewka
- kawałek białej cebuli
- cebula czerwona
- pół łyżeczki curry
- sól drobnoziarnista jodowana
- mieszanka suszonych włoskich ziół
- kasza gryczana ugotowana na sypko
- olej z ostropestu
- oliwa z oliwek
Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.
W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.
Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem
Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl
Składniki: - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 100 g karczek kruchy |Hańderek| - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki owoców granatu - 1 figa - 1 łyżeczka masła - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 papryki żółtej - 5 rzodkiewek - sól, pieprz. Przygotowanie: Kaszę przepłukać wsypać do miski. Dodać masło, sól i pieprz do smaku. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn, jeśli nie, to resztę odlać. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki w półplasterki a karczek w paseczki. Zimną kaszę wymieszać z paprykami, rzodkiewką, pietruszką, karczkiem i połową owoców granatu. Resztę owoców rozsypać na sałatce i dodać pokrojoną figę. Smacznego. https://ala-piecze.blogspot.com
Składniki :
- 15 średnich pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
- 200g sera żółtego
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oregano
- olej
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.
Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka
i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.
Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki:
6 plastrów piersi pieczonej z indyka (Hańderek)
6 łyżek ziołowego serka kanapkowego
1 główka kruchej lodowej sałaty
20 dag świeżych malin
natka pietruszki (do posypania)
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki ziół do sałatek
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, posmaruj po łyżce serkiem kanapkowym. Potem zawiń ciasno w roladki i włóż na godzinę do lodówki, aby masa stężała. Pokrój na plastry.
Sałatę umyj, poszarp na małe kawałki i ułóż na półmisku. Następnie ułóż „ślimaczki” z wędliny i posyp malinami oraz posiekaną natką pietruszki.
Sos:
Oliwę utrzyj z ziołami, miodem oraz sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przed podaniem sałatkę.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.waniliaikardamon.blogspot.com
Składniki:
- 6 plastrów szynki Chłopa (Hańderek)
- 200 g twarogu półtłustego
- 4-5 rzodkiewek
- 1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Na foli spożywczej ułożyć szynkę na "zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com
- 10-12 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
- 1 puszka groszku
- 3 łyżki majonezu
- pół pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sałata, papryka, kwiaty ziół - do dekoracji.
Groszek odsączamy z zalewy, wkładamy razem z innymi produktami do kubka blendera i dokładnie miksujemy. Przekładamy do dekoratora cukierniczego z większym otworem.
Na plastrach szynki lekko smarujemy masę, zwijamy i nakładamy do środka porcje zielonej masy.
Układamy na półmisku, dekorujemy sałatą i papryką oraz kwiatkami ziół (polecam kwiaty hyzopu ;-).
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
- 1 opak. tortellini 250g
- 1 papryka czerwona
- pół cebuli
- garść oliwek czarnych
- garść sałaty (rukola i roszponka)
- garść łuskanego słonecznika
- 5 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
- 3-4 łyżeczki miodu
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy partiami, aż szynka „złapie” złoty kolor. Skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę a oliwki na plasterki. Sałaty lekko skubiemy palcami i dodajemy wystudzone tortellini. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie „podskakiwać”.
Podpieczoną szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki.
Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
Składniki:
- 2 litry rosołu z kaczki lub kury
- szynka Od Dziedzica (Hańderek) pokrojona w cienkie plastry
- łyżka miodu
- grzanki
zupa czerwona:
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki z rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta chili
- oregano
zupa zielona:
- 450 g bobu (mrożony)
- 1 cebula
- 1 pietruszka z rosołu
- sól, pieprz
- szczypta imbiru.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż miejscami się przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków, do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, a następnie przyprawiamy do smaku. Do drugiego wsypujemy bób, cebulę i pietruszkę.
Obydwie zupy gotujemy ok. 30 minut a następnie miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie) lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.
Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra.
Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła, rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym.
Dekorujemy zupę i podajemy ciepłą z grzankami.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
Składniki:
- liście rzodkiewki
- grillówki białe (Hańderek)
- pomidory w puszce (przecier)
- czosnek
- oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia
- cukinia baby
- 4 jaja
- ser koryciński lub mozzarella
- sól i pieprz do smaku.
Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie liście. W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.
Dodajcie czosnku. Następnie wlejcie pomidory.
Doprawcie do smaku solą i pieprzem, oliwą z czosnkiem.
Zamknijcie pokrywką i niech się powoli dusi.
Po chwili włóżcie grillówki białe - niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem.
Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.
Kiedy liście prawie znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości.
Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.
Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się...ciągnie .
Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się podgrzeją, gdyż trochę leżały "na boku" i zdążyły wystygnąć. Podawać z rzodkiewką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl