Kategorie przepisów: Wszystkie przepisy

Kanadyjskie ciastko z mięsem

Kanadyjskie ciastko z mięsem

-  1 łyżka oleju roślinnego
-  ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
-  ok. 200 ml bulionu wołowego
-  3 małe cebule (pokrojone w plastry)
-  2 kubki grzybów ( może być mix z pieczarkami, pokrojone w plastry)
-  3 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
-  1 kubek selera (pociętego w małą kostkę)
-  1 łyżeczka soli
-  1⁄2 łyżeczki zmielonego cynamonu
-  1⁄2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonego cząbru
-  1⁄4 łyżeczki mielonych goździków
-  1 kubek grzanek z chleba
-  1⁄2 kubka posiekanej pietruszki (zielona część)
-  ciasto kruche
-  1 jajko
-  1 łyżka wody.

1.     W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Przez 10 minut delikatnie piecz na wolnym ogniu mięso ale tak aby nie przywarło. Potem odlej nadmiar tłuszczu.

2.     Wymieszaj w bulionie cebule, czosnek, grzyby, seler, sól, cynamon, pieprz, cząber, goździki i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do minimalnego temperaturę pieca. Duś pod przykryciem około 40 minut. Dodaj grzanki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą lub/i pieprzem według uznania. Odstaw do wystygnięcia trzymając pod przykryciem.

3.     Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki ale plastyczny placek i umieść w foremce do ciasta („babka”). Wypełniaj nadzieniem foremkę i nakryj cienką warstwą ciasta. Mocząc brzegi ciasta zlep formując zgrabne ciastko.

Rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj cieniutko górę ciasta. Natnij małe otwory aby w czasie pieczenia farsz „oddychał” wewnątrz.

4.     Piecz w temperaturze 190oC przez 40-45 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Odstaw aby trochę ostygło ale podawać należy ciepłe.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kraftcanada.com

RITSCHERT

RITSCHERT

Składniki:
-  1 kg boczku wędzonego
-  200 g pęczaku
-  100 g fasoli, moczonej przez noc
-  2 cebule, grubo posiekane
-  2 marchwie, posiekane w kostkę
-  pietruszka (korzeń), posiekana w kostkę
-  kawałek korzenia selera, posiekanego w kostkę
-  por, posiekany
-  2 ząbki czosnku, posiekane
-  łyżka siekanej pietruszki (naci)
-  pół łyżki posiekanej szałwii
-  pół łyżki posiekanej liści selera.

 

 

Przygotowanie:

Boczek umieścić w garnku z pęczakiem, fasolą, cebulą oraz czosnkiem. Całość zalać 2 litrami wody lub bulionu i gotować przez pół godziny.
Dodać  pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę korzenną, seler oraz por). Gotować jeszcze pół godziny.
Gdy danie będzie już prawie gotowe, z garnka wyciągnąć boczek, pokroić go na kawałki i z powrotem wrzucić do garnka.
Przed podaniem dodać jeszcze siekane zioła – pietruszkę, szałwię i liście selera. Całość można też okrasić zasmażką.

 
Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z www.notatnikkuchenny.pl

Kiełbaski Stroganoff

Kiełbaski Stroganoff

SKŁADNIKI:
-  45 dag kiełbasy,
-  2 posiekane cebule,
-  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
-  masło lub margaryna,
-  1/4 szklanki koncentratu pomidorowego lub keczupu,
-  1 łyżka musztardy,
-  1 kostka rosołowa,
-  1 szklanka wody,
-  sól i pieprz,
-  pół szklanki kwaśnej śmietany.

 

 

Pokroić kiełbasę w podłużne paseczki. Podpiec delikatnie na tłuszczu, aby nabrały jasno brązowego koloru. Dodać cebulę, paprykę, koncentrat pomidorowy, musztardę, kostkę bulionową oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu wmieszać śmietanę. Podawać z ryżem.

Smacznego!

 

Cocido madrileño

Cocido madrileño

Cocido madrileño
(smaki Hiszpanii)

 

Składniki:
-  0,5 kg mięsa gulaszowego z wieprzowiny
-  0,25 kg kiełbasy chorizo (najlepiej chorizo fresco)
-  duża czerwona papryka
-  3 marchewki
-  pół pora (biała część)
-  2 cebule
-  ok. 400 g gotowanej cieciorki
-  mała puszka kukurydzy
-  3 ziemniaki
-  2 ząbki czosnku
-  2 łyżeczki słodkiej papryki
-  pół łyżeczki ostrej papryki lub do smaku chilli w proszku lub tabasco
-  majeranek, listek laurowy
-  sól, pieprz.

 

Wykonanie:

W dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż drobno pokrojone cebule, czosnek i paprykę, a gdy zmiękną dorzuć pokojoną w grube plastry chorizo. W między czasie na patelni podsmażamy wieprzowinę, może być obtoczona w mące aby bardziej zagęścić potrawę, ale nie jest to wymagane - powinna mieć bardziej konsystencję zupy. Do warzyw i chorizo dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku (danie powinno być dość ostre, wtedy smakuje najlepiej), mieszamy dokładnie i dodajemy wieprzowinę. Zalewamy 3-4 szklankami gorącej, przegotowanej wody, dodajemy listek laurowy i pokrojonego w cienkie plastry pora. Jeżeli lubimy korzenne smaki, można dodać ziele angielskie i 2-3 goździki. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną z duże kawałki marchewkę i ugotowaną cieciorkę. Po 30 minutach dodajemy kukurydzę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą gotowe. Danie można przygotować dzień wcześniej i podać odgrzane - wtedy jest jeszcze lepsze.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://iberolatino.blogspot.com

Wiejska zapiekanka

Wiejska zapiekanka

-  ok. 1 kg ziemniaków
-  450g mielonej wołowiny
-  garść mrożonego zielonego groszku
-  2 łodyżki selera naciowego
-  ser żółty (Cheddar)
-  2 łyżki sosu Worcestershire
-  3 łyżki mleka
-  1 łyżka masła
-  1 cebula
-  1 marchew
-  ½ łyżeczki ziela ang
-  1 łyżeczka ziół prowansalskich
-  1 łyżka natki pietruszki
-  olej
-  3 ząbki czosnku
-  50 ml czerwonego wytrawnego wina
-  2 łyżki przecieru pomidorowego
-  gałka muszkatołowa
-  sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200oC ok. 25 min.

SMACZNEGO!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

 

 

 

 

Zupa z porów i sera

Zupa z porów i sera

SKŁADNIKI:
-   700 g oczyszczonych i umytych porów,
-   225 g cebuli,
-   225 g cheddara,
-   50 g masła,
-   15 ml mąki,
-   1,4 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
-   142 ml śmietany 18%,
-   10 ml ziarnistej musztardy,
-   sól i czarny pieprz.

 

 
Posiekać pory i cebulę. Ser pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać pory i dusić przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Gotować kolejne 15 minut. Dodać musztardę i śmietanę. Wmieszać żółty ser. Można podawać z grzankami.
Smacznego! 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

 

Łatwe
ŻEBERKA ZE STYRII

ŻEBERKA ZE STYRII

SKŁADNIKI:
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 1 duża posiekana cebula,
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
- 2 posiekane łodygi selera naciowego,
- 90 dkg żeberek wieprzowych,
- szczypta soli, pieprzu i papryki,
- 2 i pół łyżki mąki,
- 3 szklanki gorącej wody,
- 1 liść laurowy, 1 łyżka octu winnego,
- 2 posiekane marchewki,
- 2 pokrojone w kostkę ziemniaki,
- 1 mała główka posiekanej kapusty,
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany wymieszanej z 1 łyżką mleka.

 

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę, czosnek oraz seler. Włożyć żeberka, posypać solą, pieprzem oraz papryką i smażyć do zbrązowienia. Oprószyć całość mąką. Dodać wodę, ocet oraz liść laurowy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać marchewkę, ziemniaki i kapustę. Dusić kolejne 30 minut. Wyjąć liść laurowy. Dodać śmietanę. Wymieszać. Odstawić na 5 minut. Podawać na talerzu jak zupę.

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
-  gotowe ciasto francuskie
-  parówki śląskie Hańderek
-  suszone pomidory w zalewie
-  jajko
-  ser Cheddar
 

Ciasto kroimy na odpowiednie kawałki tak, aby można było nimi owinąć cała parówkę. Pomidory kroimy w paski. Smarujemy ciastko rozbełtanym jajkiem, kładziemy parówkę, wzdłuż parówki kilka pasków pomidora i cienki plaster sera. Zawijamy ciasto tak aby się skleiło. Nacinamy wierzch i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C. Podajemy na ciepło i na zimno.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.letesknits.pl

 

Łatwe
Dublin Coddle

Dublin Coddle

Dublin Coddle
(smaki Irlandii)

 Składniki:
- 6 dużych surowych kiełbas pokrojonych na kawałki
- 250 gr boczku pokrojonego w plasterki
- 750 gr ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
- 2 duże cebule, pokrojone na plasterki
- 2 jabłka obrane, bez gniazd, pokrojone w kostkę
- garść siekanej pietruszki.

 

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w garnku, doprawić solą oraz pieprzem i zalać 300 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż woda wyparuje. Można podawać z kromką świeżego, wiejskiego chleba.

 

Smacznego!

 

 

 

*Przepis pochodzi z www.notatnikkuchenny.pl

chaczapuri

chaczapuri

Chaczapuri
(Smaki Gruzji)
 
SKŁADNIKI:
Ciasto:
-  300 g mąki
-  4 g suszonych drożdży
-  sól
-  40 g oleju
-  szklanka letniej wody
 
Farsz:
-  200 g mozarelli
-  100 g fety ( lub 300 g sera owczego solankowego)
-  3 jajka
 
 
WYKONANIE:
Ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto - może się trochę kleić do rąk. Dodajemy olej, zagniatamy, odstawiamy na 30 minut.
 
Nadzienie: Sery kruszymy w misce, mieszamy.
 
Ciasto dzielimy na 3 części, obtaczamy w mące, rozwałkowujemy lub formujemy w owalne kształty. Na środek każdej nakładamy nadzienie i formujemy łódeczki. Pieczemy w temperaturze 220-240°C przez ok. 15 minut, następnie wbijamy na każde chaczapuri po jajku i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika aż się zetnie, ale nie do końca (żółtko powinno pozostać płynne). Po wyjęciu z piekarnika na każde chaczapuri nakładamy spory kawałek masła. Jemy odrywając kawałki ciasta i maczając je w jajku.
Smacznego!

 

Przepis pochodzi z http://licencjanagotowanie.blox.pl

 

 

 

Toad In The Hole

Toad In The Hole

 

Składniki:
-  olej do wysmarowania formy
-  115 g mąki
-  szczypta soli
-  1 jajko
-  300 ml mleka
-  450g kiełbasek wieprzowych

 

Przygotowanie:

Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Robimy na środku dołek, do którego wlewamy rozbite jajko oraz połowę mleka. Za pomocą miksera uzyskujemy jednolitą masę, do której dodajemy pozostałe mleko. Mieszamy i pozostawiamy uzyskane ciasto na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. C.

Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju. W naczyniu podpiekamy kiełbaski, przez około 10 minut- do lekkiego zrumienienia.

Kiełbaski szybko zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku 35-45 minut.

*Przepis pochodzi z www.zdrowe-smaki.blogspot.com   

PIECZEŃ Z KARCZKU
KARTOFLAK

KARTOFLAK

 

Składniki:

-  1,5-2 kg ziemniaków
-  3 duże cebule
-  pół kg kiełbasy (można dodać też ok 20 dag boczku parzonego Hańderek)
-  2 jajka
-  margaryna i bułka tarta do przygotowania blachy
-  1 łyżka oliwy z oliwek
-  łyżka przypraw typu vegeta
-  1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
-  pół łyżeczki soli
-  (jeśli ktoś lubi można dodać zioła prowansalskie i tymianek)

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Obieramy cebulę i szatkujemy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy. Smażymy aż całość się lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Obieramy ziemniaki. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyć robota kuchennego, jeśli ścieramy ziemniaki na tarce warzywnej to o małych oczkach.

Nie odlewamy soku z ziemniaków i dodajemy 2 surowe jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy wcześniej usmażone składniki. Mieszamy całość dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy prostokątną blachę do ciasta margaryną, sypiemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.

Podajemy na ciepło. Można podawać z odrobiną keczupu lub z surówką i sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

Łatwe
Farszynki Mazurskie

Farszynki Mazurskie

 

 

Ciasto:
-  90 dag ziemniaków gotowanych
-  25 dag mąki ziemniaczanej
-  2 jajka
-  sól

Farsz:
-  15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
-  2 jajka ugotowane na twardo
-  8 dag cebuli
-  10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
-  pieprz
-  sól


Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zemleć razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Z ciasta ugotować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami. 

*Przepis pochodzi z: www.mniammniam.com

Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

Składniki:

•1 kg kotletów cielęcych

• 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny

• 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca

• łyżka masła

• cebula

• 1/2 średniej wielkości selera

• marchew

• szklanka czerwonego, wytrawnego wina

• szklanka śmietany

• łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

• 4 duże, winne jabłka

• sól

• pieprz

• majeranek

• oliwa do smażenia 

 

Przygotowanie:

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso, szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220oC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.  Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.  Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką. 

 

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Składniki:
-  8 filetów w udek kurczaka
-  8 plastrów mocno suszonej szynki (np. prosciutto)
-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  2 główki czosnku
-  800g pomidorów
-  175ml białego, wytrawnego wina
-  400g białej fasolki z puszki
-  duży pęczek bazylii.

 
Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłam 8 gałązek bazylii (ok. 3 listków na każdej gałązce) i połóż na każdym filecie z kurczaka. Owiń każdy kawałek kurczaka w plaster szynki i przymocuj pod spodem.

Nagrzej piekarnik do ok. 160 C. Rozgrzej oliwę na maksymalnie dużej patelni (najlepiej na dwa palniki). Połóż na patelni kawałki kurczaka i smaż przez ok. 4 minuty aż szynka będzie niemal chrupiąca a kurczak stanie się delikatnie złoty. Wtedy obróć i powtórz proces.

W międzyczasie, pokrój każdy ząbek na połówki a pomidory na ćwiartki (jeżeli są duże) lub połówki jak małe. Oderwij pozostałem listki bazylii. Kiedy kurczak będzie brązowy z obu stron dodaj pomidory, połowę listków bazylii i wino. Owiń od góry patelnię folią i piecz wolno w piekarniku ok. 40 minut.

Wyciągnij patelnię z piekarnika i nagrzej piekarnik do temperatury 210 C. Ściągnij folię i delikatnie dodaj fasolę do sosu z pomidorów. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na ok. 30 min., aż pomidory, kurczak i czosnek staną się niemal chrupiące na brzegach.

Wyjmij z piekarnika, poszarp na drobne kawałeczki listki bazylii i posyp sos na patelni, delikatnie mieszając.

SMACZNEGO!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.bbcgoodfood.com

Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką

Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką

Składniki:
-   400g czarnych porzeczek,
-   2 łyżki cukru,
-   50ml wody,
-   1 łyżka oliwy,
-   ok. 0,8kg chudych kotletów wieprzowych (schab),
-   sól, pieprz,
-   60g masła,
-   2 duże jabłka, obrane, pokrojone w plasterki,
-   szczypta cynamonu,
-   1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki

 

Ilość na 6 porcji.

Porzeczki umyć, usunąć gałązki, umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Przykryć, doprowadzić od wrzenia, zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu odcedzić owoce, płyn zachować. Oba odstawić na bok.


Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić mięso z obu stron, krótko obsmażając. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić ok. 10 minut (wszystko zależy od grubości mięsa; jeśli są to naprawdę cienkie kotlety, dusić krócej, ok. 6-7 minut). Odstawić mięso na  bok. W międzyczasie przesmażyć jabłka na 10g masła (na kolor złoty, ok. 10 min), pod koniec dodać cynamon i wymieszać, odstawić.

 
Umieścić sok z porzeczek z dżemem w patelni, na której obsmażaliśmy wieprzowinę, zagotować, gotować kilka minut. Pociąć pozostałe masło na kawałki i wmieszać do gotującego się soku, aż powstanie gładki, lśniący sos. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.

Podawać mięso na warstwie jabłek, polane sosem porzeczkowym. Jako dodatek można podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://cosniecos.blox.pl

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:
-  1 kurczak,
-  1 - 1,5 litra ciepłej wody,
-  40 g smalcu,
-  250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
-  2 cebule,
-  20 g mąki,
-  czerwona papryka,
-  pieprz, sól,
-  pół pęczka natki pietruszki.

 

Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl

 

Łatwe
Sancocho

Sancocho

Sancocho - Smaki Karaibów

 

Składniki:
-   2 łyżki oliwy z oliwek
-   5 ząbków czosnku (zmiażdżonego w prasce)
-   ok. 1 kg wołowiny pokrojonej w 2-3 cm kostki
-   1 cebula drobno pokrojona
-   ½ zielonej papryki drobno pokrojonej
-   5 gałązek kolendry drobno posiekanej
-   1 łyżka soli
-   ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
-   ok. 2 litrów wywaru wołowego
-   1 zielony banan obrany i pokrojony w krążki
-   1 żółty banan obrany i pokrojony w krążki
-   3 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę
-   1 średni maniok pokrojony w niedużą kostkę
-   ½ kabaczka obranego i pokrojonego w kostkę
-   2 kolby kukurydzy oczyszczonej i pokrojonej na 4-6 kawałków każda.

 

Przygotowanie:

W dużym garnku z pokrywką wymieszaj oliwę, czosnek, wołowinę, cebulę i na średnim ogniu podduś aż wołowina będzie brązowa z obu stron a cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę, kolendrę, sól, pieprz i ¼ wywaru. Gotuj 20 minut mieszając a następnie dodaj pozostałe warzywa i resztę wywaru. Kontynuuj gotowanie aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie.

Podawaj w glinianych miseczkach z lekkim winem.

 

Smacznego!

 

 

 

*Przepis pochodzi z http://thenoshery.com

Calzone po apulańsku z szynką

Calzone po apulańsku z szynką

SKŁADNIKI:
-  3 porcje ciasta na pizzę,
-  250 g świeżego sera ricotta,
-  250 g mozzarelli pokrojonej w kostkę,
-  250 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki,
-  3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
-  100 g pomidorów z puszki, osączonych i pokrojonych,
-  sól.

 

SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotuj ciasto. Kiedy wyrośnie zagniataj je przez 1 minutę na blacie lekko oprószonym mąką, a potem podziel na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na krążki o średnicy 23 cm. Na połowę każdego calzone połóż ser ricotta, posyp mozzarellą i szynką zostawiając przy krawędzi wolny pasek o szerokości 2 cm. Zawiń drogą połową calzone i sklej dociskając mocno krawędzie. Umieść calzone na 2 blaszkach do pieczenia lekko posmarowanych oliwą. Zmieszaj pomidory z 2 łyżkami oliwy i solą. Rozłóż na wierzchu calzone. Piecz przez 20 - 25 minut w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 230 stopni aż calzone przybiorą złotobrązowy kolor.

 

SMACZNEGO!

 

*Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl

 

Farfalline z pieczoną piersią indyka

Farfalline z pieczoną piersią indyka

SKŁADNIKI: Na pieczeń z piersi indyka: - 1/2 kg piersi z indyka - sól - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka oleju z pestek winogron Na sos: - 20 dag mielonej wołowiny - 20 dag mielonej piersi indyka - 1 cebula - 1/2 marchewki - 1/4 pietruszki - 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g - koncentrat pomidorowy 30 % - 4 szklanki bulionu - sól do smaku - pieprz mielony do smaku - mielona papryka słodka do smaku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - suszony , zmielony czosnek do smaku - 1 listek laurowy - 1 ziele angielskie - 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego - cukier do smaku - 4 łyżki oleju z pestek winogron Makaron: - 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno) - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. *Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl

Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Składniki:
-  50 dag ziemniaków (obranych),
-  25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
-  50 dag kaszy gryczanej,
-  około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
-  10 dag słoniny,
-  sól, pieprz, mięta,
-  1 jajko.

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowaną kaszę dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 30 minut. Ze słoniny wytapiamy skwarki i dodajemy do ziemniaków. Następnie do farszu dodajemy pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.pieknywschod.pl

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)


Składniki (na 4 porcje)
 -  500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-  1 mała czerwona cebula
-  kilka łodyg szczypioru
-  3/4 szklanki bułki tartej
-  1 jajko
-  1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
-  mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
-  sól, pieprz
-  oliwa

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!

1 8 9 10 11