Sancocho
Sancocho – Smaki Karaibów
Â
Składniki:
–  2 Å‚yżki oliwy z oliwek
–  5 zÄ…bków czosnku (zmiażdżonego w prasce)
–  ok. 1 kg woÅ‚owiny pokrojonej w 2-3 cm kostki
– Â 1 cebula drobno pokrojona
–  ½ zielonej papryki drobno pokrojonej
–  5 gaÅ‚Ä…zek kolendry drobno posiekanej
–  1 Å‚yżka soli
–  ½ Å‚yżeczki czarnego mielonego pieprzu
–  ok. 2 litrów wywaru woÅ‚owego
–  1 zielony banan obrany i pokrojony w krążki
–  1 żółty banan obrany i pokrojony w krążki
–  3 Å›rednie sÅ‚odkie ziemniaki pokrojone w niedużą kostkÄ™
–  1 Å›redni maniok pokrojony w niedużą kostkÄ™
–  ½ kabaczka obranego i pokrojonego w kostkÄ™
–  2 kolby kukurydzy oczyszczonej i pokrojonej na 4-6 kawaÅ‚ków każda.
Â
Przygotowanie:
W dużym garnku z pokrywką wymieszaj oliwę, czosnek, wołowinę, cebulę i na średnim ogniu podduś aż wołowina będzie brązowa z obu stron a cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę, kolendrę, sól, pieprz i ¼ wywaru. Gotuj 20 minut mieszając a następnie dodaj pozostałe warzywa i resztę wywaru. Kontynuuj gotowanie aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie.
Podawaj w glinianych miseczkach z lekkim winem.
Â
Smacznego!
Â
Â
Â
*Przepis pochodzi z http://thenoshery.com